Katar: Gazze'de ateşkesin 2 gün daha uzatılması için anlaşma sağlandı

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'deki dört günlük geçici ateşkesin iki gün daha uzatılması için anlaşma sağlandığını duyurdu. Hamas, ABD ve İsrail de açıklamayı teyit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında varılan 4 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması, bugün itibarıyla dördüncü gününde. Anlaşma için arabuluculuk yapan Katar, Gazze'deki 4 günlük insani aranın 2 gün daha uzatıldığını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al Ansari, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir paylaşım yaparak Gazze'deki dört günlük geçici insani ateşkesin iki gün daha uzatılması için anlaşma sağlandığını duyurdu. Al Ansari, açıklamasında, "Katar devleti, devam eden arabuluculuğun bir parçası olarak, Gazze Şeridi'ndeki insani aranın iki gün daha uzatılması için anlaşmaya varıldığını duyurur" dedi.

ANSARİ: 20 İSRAİLLİ, 60 FİLİSTİNLİ SERBEST BIRAKILACAK

Daha sonra El Cezire'ye açıklamalarda bulunan Ansari, uzatılan anlaşma kapsamında iki günde 20 İsraili rehinenin ve 60 Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağını söyledi.

GEÇİCİ ATEŞKESİN UZATILDIĞI DOĞRULANDI

Reuters haber ajansına konuşan bir Hamas yetkilisi de Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda geçici ateşkesin iki gün daha uzatılmasını kabul ettiklerini bildirdi. İsmi verilmeyen Hamas yetkilisi, "Katar ve Mısır'daki kardeşlerimizle geçici insani arayı bir öncekiyle aynı şartlarla 2 gün daha uzatma konusunda anlaşmaya varıldı" diye konuştu.

Haaretz gazetesinin aktardığına göre, İsrailli bir yetkili, 20 rehinenin daha serbest bırakılması karşılığında Gazze'deki geçici insani aranın 2 gün daha uzatıldığını doğruladı.

BEYAZ SARAY: HAMAS 20 REHİNEYİ DAHA SERBEST BIRAKACAK

Beyaz Saray'dan bir yetkili de İsrail ve Hamas'ın geçici ateşkesi uzatma konusunda anlaşmaya vardığını söyledi. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de günlük basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'deki insani aranın uzatılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek halen 8 ila 9 ABD vatandaşının Gazze'de tutulan rehineler arasında olduğuna inandıklarını, bu kişilerin de Hamas'ın serbest bırakmayı taahhüt ettiği 20 diğer rehine arasında yer almasını umduklarını belirtti. 

İSRAİL: REHİNELERİN AİLELERİ BİLGİLENDİRİLDİ

Öte yandan, İsrail Başbakanlık Ofisi'nin X hesabından yapılan açıklamada ise Hamas'ın bugün serbest bırakması beklenen rehinelerin ailelerinin durumdan haberdar edildiği belirtildi. Açıklamada kaç rehinenin serbest bırakılacağı bildirilmedi.

İSRAİL BASINI: 11 REHİNE SERBEST BIRAKILACAK

İsrail'in Haaretz gazetesi de Gazze'de tutulan ve Hamas tarafından bugün serbest bırakılması beklenen İsrailli rehinelerin ailelerin bilgilendirilmeye başlandığı bilgisini paylaştı. The Jerusalem Post haber sitesi ise Hamas'ın bu akşam serbest bırakacağı rehinelerin listesini tamamladığını, listede iki anne ve dokuz çocuğun olduğunu aktardı.

HAMAS: 33 KİŞİLİK LİSTE ALDIK

Reuters'ın aktardığına göre, Hamas da İsrail hapishanelerinden bugün bırakılması planlanan üç kadın ve 30 çocuğun isimlerinin olduğu bir listeyi aldıklarını bildirdi.

BM: TAM İNSANİ ATEŞKES SAĞLANMALI

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Gazze'de geçici ateşkesi yerine tam insani ateşkes çağrısı yaptı. Gazze'deki felaketin her geçen gün kötüleştiğine dikkat çeken Guterres, "Anlaşmaya varan diyalog devam etmeli ve Gazze ve İsrail halkı ile daha geniş bölgenin yararına tam insani ateşkes ile sonuçlanmalı" diye konuştu.

MISIR: ANLAŞMADA SONA YAKLAŞTIK

Mısır Devlet Enformasyon Servisi (SIS) Başkanı Diaa Rashwan, bugün yaptığı açıklamada, Gazze'deki geçici ateşkesin iki gün daha uzatılması yönünde anlaşmaya varmaya yaklaşıldığını duyurmuştu. İki günlük uzatma kapsamında, 20 İsrailli rehinenin ve 60 Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağı belirtilmişti. Rashwan, pazartesi günü 11 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasının beklendiğini, 33 Filistinlinin serbest bırakılması için müzakerelerin sürdüğünü de sözlerine eklemişti.

Mısır'ın ardından bugün Katar'dan yapılan açıklamada geçici ateşkesi iki gün daha uzatmak için çabaların devam ettiği bilgisi verilmişti. Katar Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, "Ateşkesi iki gün daha uzatmak için çabalar devam ediyor" ifadeleri kullanmıştı. Reuters'a konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi Filistinli bir yetkili ise "Ateşkesin uzatılmasına ilişkin iki taraftan da olumlu mesajlar var" diye konuşmuştu.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti. İsrail, daha önce serbest bırakılan her 10 rehine için ateşkese 1 gün daha eklemeyi kabul etmişti. İsrail ile Hamas arasında varılan mutabakat kapsamında son üç günde 40 İsrailli ve 117 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı. (DIŞ HABERLER)