Katar, arabulucu rolünü gözden geçiriyor: 'Hamas'ın siyasi bürosu kapatılabilir'

İsminin paylaşılmaması şartıyla Reuters'a konuşan yetkili, "Eğer Katar arabuluculuğa devam etmeyecekse, Hamas'ın siyasi bürosunu tutmakta bir mana görmeyecektir" dedi.

Fotoğraf: Arşiv/ AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için yapılan dolaylı müzakerelerin bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de devam etmesi bekleniyor. Müzakereler kapsamında Hamas'tan bir heyet ve ABD'nin Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Direktörü William Burns'ün başkanlığındaki bir heyet, Kahire'de Mısırlı arabulucularla bir araya gelecek. Bu esnada, Hamas'ın siyasi bürosunun bulunduğu, diğer arabulucu ülke Katar hakkında ortaya yeni bir iddia atıldı.

Reuters'a konuşan, Katar hükümetinin 'yeniden değerlendirmesine' aşina bir yetkili, Katar'ın 'İsrail ve Hamas arasındaki savaşta arabulucu rolünü daha geniş anlamda gözden geçirmesinin bir parçası olarak Hamas'ın siyasi bürosunu kapatabileceğini' iddia etti.

'KATAR ARACULUCULUĞA DEVAM ETMEYECEKSE...'

Yetkilinin iddiasına göre, Katar, Hamas'ın siyasi ofisinin faaliyet göstermeye devam etmesine izin verip vermemeyi 'tartıyor' ve yapılacak 'geniş gözden geçirme' süreci, Katar'ın 7 aydır devam eden çatışmada arabuluculuk yapıp yapmayacağını değerlendirmesini de içeriyor.

Katar nisan ayında yaptığı bir açıklamada da İsrail ve Hamas arasında yapılan dolaylı görüşmelerdeki arabulucu rolünü yeniden değerlendirdiğini belirtmiş, buna gerekçe olarak 'puan kazanmaya çalışan siyasetçilerin, Katar'ın çabalarını baltalamasından duydukları endişeyi' göstermişti. İsminin paylaşılmaması şartıyla Reuters'a konuşan yetkili, "Eğer Katar arabuluculuğa devam etmeyecekse, siyasi büroyu tutmakta bir mana görmeyecektir. Dolayısıyla, bu da yeniden değerlendirmenin bir parçası" dedi. 

'İSRAİL VE HAMAS'IN TAVRI, KATAR'IN DEĞERLENDİRMESİNİ ETKİLEYECEK'

Yetkili, Katar hükümetinin Hamas'ın siyasi bürosunu kapatmaya karar vermesi halinde Hamas'tan başkent Doha'dan ayrılmasını isteyip istemeyeceğini bilmediğini söyledi. Öte yandan, aynı yetkiliye göre, İsrail ve Hamas'ın devam eden müzakerelerde nasıl hareket ettiği Katar'ın kendi rolüne ilişkin değerlendirmesi de etkileyecek. 

ABD'nin The Washington Post gazetesi, dün ismi verilmeyen ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Washington yönetiminin, Katar'dan, Hamas'ın İsrail'le ateşkesi kabul etmemeye devam etmesi halinde Hamas'ı ülkeden çıkarmasını söylediğini yazmıştı. Reuters haber ajansına konuşan bir Hamas yetkilisi de ateşkes ve rehine takası anlaşması görüşmeleri için yola çıkan Hamas heyetinin bugün Kahire'ye vardığını bildirdi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)