Katar arabulucu oldu: Rusya, altı çocuğu Ukrayna'ya geri gönderiyor

Katarlı bir yetkili, Rusya veya Rusya'nın kontrolü altındaki Ukrayna topraklarında bulunan altı Ukraynalı çocuğun Ukrayna'daki ailelerine geri gönderildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Ukrayna'dan Rusya götürüldüğü belirtilen çocuklardan altısının Rusya tarafından ailelerine teslim edileceği açıklandı. Arabuluculuk yapan Katar'dan bir yetkili, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, çocukların Moskova üzerinden Ukrayna'ya doğru yola çıktığı bilgisini paylaştı.

Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakereler Nisan 2023'te başlamıştı. Başbakan Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Casim es-Sani'nin Temmuz 2023'te Ukrayna'ya yaptığı ziyaret sırasında Katar, Ukrayna'nın Rusya'ya götürülen çocukların ailelerine teslim edilmesinin sağlanması için yaptığı arabuluculuk talebini kabul etmişti. Bu bağlamda ekim ayında dört çocuk Rusya'dan Ukrayna'ya geri gönderilmişti.

'KATARLI DİPLOMATLAR ÇOCUKLARDAN BİRİNE EŞLİK ETTİ'

Katarlı yetkili, "Süreç, ailelerin rızası, çocukların kimliğinin belirlenmesi ve bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi, insani yardım kuruluşları ile koordinasyon ve lojistik ayarlamaları içeriyor" bilgisini paylaştı. Buna göre, çocuklardan biri Katarlı diplomatlar tarafından, Ukrayna'ya gönderilmeden önce Moskova'daki Katar Büyükelçiliği'ne götürüldü. 

Öte yandan, Reuters haber ajansına konuşan kaynak çocukların Rusya'da veya Rusya'nın kontrolündeki bölgelerdeki akrabalarının yanında kaldığını söyledi. Reuters da bu dört çocuğun durumunun Rusya'nın kontrolü altına aldığı Ukrayna topraklarından zorla Rusya'ya götürdüğü iddia edilen ve hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde dava açılan çocukların durumundan farklı göründüğü bilgisini paylaştı. 

UKRAYNA: 20 BİN ÇOCUK KAÇIRILDI

Ukrayna, Rusya'nın Ukrayna'dan aldığı yaklaşık 20 bin çocuğu ailelerinin ya da velilerinin rızası olmadan Rusya veya Rusya kontrolü altındaki bölgelere götürdüğünü, bu eylemin Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili anlaşmasındaki tanıma göre savaş suçu olduğunu iddia ediyor. Rusya ise bu suçlamayı reddediyor ve savaş bölgesindeki savunmasız çocukları koruduğunu ileri sürüyor. Bu iddialarla ilgili olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Devlet Başkanlığı'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında verdiği bir tutuklama kararı da bulunuyor. (DIŞ HABERLER)