'Kasıtlı olarak kalitesiz parçalar takılıyor' diyen Boeing muhbiri ölü bulundu

Emekliliğine kadar 32 yıl boyunca Boeing'e müdürlük yapan John Barnett, havada gövdesi kopan uçak hakkındaki soruşturmada ifade veriyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boeing şirketinde 32 yıl boyunca müdürlük yapan ve uçak şirketinin prodüksiyon kalitesi hakkındaki endişeleri dile getirmesiyle tanınan John Barnett, ölü bulundu. 2017 yılında emekli olana kadar 32 yıl boyunca şirkette çalışan Barnett, ölümünden önceki günlerde şirkete karşı açılan bir davada ifade veriyordu.

OTELİN OTOPARKINDA BULUNDU

ABD'li savcılar günü, Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 MAX'ın havada gövdesinin kopmasıyla ilgili ceza soruşturması başlatmıştı. Cumartesi günü soruşturma kapsamında ifade vermesi beklenen Barnett'in polis merkezine gitmediği ve kaldığı otelde inceleme başlatıldığı belirtildi. İnceleme sonucunda Barnett, otelin otoparkındaki kamyonunda ölü bulundu. Barnett’in, aracında ‘kendi kendine açtığı’ yaralardan dolayı öldüğü açıklandı

KENNEDY: UMARIM GERÇEK BİR SORUŞTURMA YAPILIR

ABD başkanlık seçimlerinde bağımsız olarak adaylığını açıklayan Robert F. Kennedy ise, olayla ilgili bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “John Barnett, 32 yıl boyunca Boeing'de çalıştı. Şirket, onun güvenlik endişelerini ortaya çıkardıktan sonra hayatını mahvetmeye çalıştı. Kız kardeşim Rory'nin, ödüllü belgeseli ‘Çöküş: Boeing'e Karşı Dava'da onun hikayesini anlatmaya çalışmasından gurur duyuyorum. Boeing açgözlülük yüzünden 346 kişiyi öldürdü. Umarız John Barnett'in ‘intiharına’ ilişkin gerçek bir soruşturma yapılır."

ŞİRKET İDDİALARI YALANLAMIŞTI

2010 yılında Kuzey Charleston'da 787 Dreamliner'ların yapıldığı Boeing fabrikasında kalite kontrol müdürü olarak çalışmaya başlayan Barnett, 2019'da BBC'ye yaptığı açıklamalarda baskı altındaki işçilerin uçaklara bilinçli olarak kalitesiz parçalar yerleştirdiğini söylemişti. O dönemde Boeing, şirketin en katı güvenlik protokollerini takip ettiğini belirterek Barnett'in iddialarını yalanlamıştı.

Ne olmuştu?

ABD'de Alaska Hava Yollarına ait "Boeing 737 MAX 9" tipi yolcu uçağı, 5 Ocak akşamı havadayken gövdesinden bir parçanın kopması nedeniyle acil iniş yapmıştı. Oregon'dan Kaliforniya'ya giden uçak kalkıştan yaklaşık 35 dakika sonra acil iniş yapmak zorunda kalmış, gövdeden parçanın koptuğu bölümde yolcu bulunmadığı bilgisi verilmişti.

Alaska Hava Yolları uçağın 171 yolcu ve 6 kabin görevlisiyle güvenli şekilde indiğini duyurmuştu. Açıklamada, "737 MAX 9" tipi 65 uçağın incelenmesi için geçici olarak kullanım dışı bırakılacağı belirtilerek, incelemelerin birkaç gün süreceğinin tahmin edildiği ifade edilmişti. FAA, Boeing 737 MAX 9 uçaklarının, operatörler gerekli denetimleri tamamlayana kadar uçurulmayacağını duyurmuştu

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)