Karamanlı avukatlar: Direnen köylülere hukuki destek vereceğiz

Karalgazililerin mermer ocağına tepkisine Karamanlı 15 avukattan destek geldi. Avukatlar, köylülerin sesini duyduklarını ve hukuki dayanışma göstereceklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı                 

DUVAR - Karaman'ın Karalgazi Köyü’ne yapılması planlanan mermer ocağına karşı mücadele eden köylülere 15 avukattan destek geldi. Avukatlar ortak yayınladıkları açıklamayla “Sesinizi duyuyor ve haklı mücadelenizi destekliyoruz” dedi.

Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesine bağlı Karalgazi Köyü’ne yapılması planlanan mermer ocağının “ÇED olumlu” kararına Konya 1. İdare Mahkemesi’nde karşı dava açılmıştı. Bölgede çiftçilik yapan köylüler mermer ocaklarının yarattığı etkiye dikkat çekerek kamuoyunda seslerinin duyulmasını istiyordu. Yapılan haberlerden sonra Karamanlı avukatlar, Karalgazi köylülerine hukuki olarak destek vermeye hazır olduklarını belirten bir açıklama yayınladı.

‘KARARLILIĞINIZA MİNNETTARIZ’

Açıklamada “Ortak yurdumuz Karamanımızı korumak için mermer ocaklarına karşı uzun zamandır mücadele etmektesiniz. Doğamızı, nefesimizi, suyumuzu ve geleceğimizi korumakta gösterdiğiniz kararlılık için size minnettarız” ifadeleri yer aldı.

“Yaşadığımız yerin havasına, suyuna, toprağına etki edecek Karalgazi köy halkının sağlığını birinci derecede tehdit edecek her bir faaliyet hakkında bilgilenmek, bunlara olumsuz etkileri nedeniyle karşı çıkmak en temel anayasal haklarınızdandır” diyen avukatlar şu ifadeleri kullandı: “Mermer ocağı faaliyetlerinin yürütülmesinden kaynaklı doğanın talan edildiği, tarım alanları ve meraların telafisi mümkün olmayacak şekilde zarara uğratıldığı, faaliyet esnasında ortaya çıkan toz yığınlarının yaşamı imkansız hale getirdiği ve köy halkının birinci derecede sağlığına zarar verdiği açıkça ortadadır. Tüm bu mermer ocağı faaliyeti neticesinde söz konusu şirketler zenginliğine zenginlik eklerken köy halkı, türlü sağlık sorunlarına, çoraklaştırılmış tarım arazilerine ve tahrip edilmiş meralara mahkum edilecektir.”

‘BÜTÜNSEL DEĞERLENDİRME YAPILMAYAN ÇED KARARI MEŞRU DEĞİL’

Maden şirketlerine verilen ÇED kararının, bütünsel ve gerçekçi değerlendirilmediğinin savunulduğu açıklamada, 131 hektar alanda mermer ocağı açılmasının hukuka aykırı olduğu söylendi. “Köy tüzel kişiliğinizce açılmış olan ve yürütmeyi durdurma istemli çevresel etki değerlendirme olumlu kararının iptaline yönelik davada yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz” denilen açıklama şöyle sonlandırıldı: “Aşağıda isimleri bulunan biz avukatlar, Karalgazi köy tüzel kişiliğince yürütülen haklı davanızda gereken her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirerek haklı mücadelenizi selamlıyoruz.”