Karalgazi köylüleri mermer ocağına karşı dava açtı

Hali hazırda dört mermer ocağının faaliyet gösterdiği Karalgazi Köyü’ne yeni bir mermer ocağı açılması planlanıyor. Karalgazi’den Küçük “Köy olarak tavrımız net. Mermer ocağı istemiyoruz” diyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesine bağlı Karalgazi Köyü’ne yapılması planlanan mermer ocağı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 'ÇED olumlu' kararı vermesine köylüler tepkili.

Telmar Mermercilik şirketinin 131 hektar alanda mermer ocağı açmak istemesi, bölge sakinlerine göre anayasaya aykırı. Yöre sakinleri projeye karşı Konya 1. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı.

MERMER OCAĞI YASALARI İHLAL EDİYOR

Mermer ocağı faaliyetinin yapılacağı ruhsat alanı toplam 131,87 hektar. Bölge aynı zamanda Konya, Karaman Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “tarım ve mera alanı” olarak tanımlanıyor. Yakın çevresinde arkeolojik sit alanları bulunan, sulama havzası içerisinde yer alan ve birinci sınıf tarım arazilerinin bulunduğu Karalgazi Köyü’nde aktif dört mermer ocağı faaliyetini sürdürüyor. Telmar Mermercilik’in başvurusuna 'ÇED olumlu' kararı verilmesini yöre sakinleri anayasaya ve mevzuatlara aykırı buluyor.

Planlama esaslarına göre, tarım alanı olarak belirlenen bölgede sanayi tesisi yapılmasına yönelik bir karar bulunmuyor. Köylülerin ana gerekçelerinden biri, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Hakkında Kanun’una aykırılık teşkil etmesi. Yine köylülere göre, ruhsat sahasının bir kısmı, Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan “Büyük Ova Koruma Alanı” ile ilgili kanunu da ihlal ediyor.

KARAMAN'IN YÜZDE 38'İ MADENLERE RUHSATLI

Tesise en yakın yerleşim 290 metre mesafe ile Karalgazi köyü. Yine köye 24 metre ve 168 metre mesafelerinde su ve su kuyuları bulunuyor. Madenin arama sahası, su havzası sınırları içerisinde yer alıyor. Bölge sakinleri, madenin faaliyet sırasında oluşturacağı toz ve partiküllerin tarım arazilerine taşınacak olmasından endişe duyuyor. Öte yandan TEMA'nın yaptığı araştırmaya göre, Karaman ve çevresindeki tarım arazilerinin yüzde 38'i maden sahalarına ruhsatlandırılmış. Bölge, iklimi sebebiyle az yağış alması ve kurak olmasından dolayı, yeraltı suyuna sıkça başvurulan yerlerden. Büyük oranda çiftçilikle geçinen köylüler, yeraltı sularının kirleneceğini ya da patlatmalarla suların yönünün değişmesiyle tarımın etkileyeceğini savunuyor.

Mermer ocakları tarım arazilerinin sınırında yer alıyor

'SAĞLIĞIMIZ DA ETKİLENİYOR'

Bölgede çiftçilik yaparak geçimini sürdüren İbrahim Küçük, "Burayı bir çöl kabul edersek, biz bir vaha yaratmaya çalışıyoruz" diyor. Arazide her yıl 5 bin ile 10 bin arasında ağaç ekerek ormanlaştırma çalışması yaptıklarına vurgu yapan Küçük, 

İbrahim Küçük

"Mermer ocakları, oluşturduğumuz orman alanına sıfır noktasında bulunuyor. Oluşan tozutma bahar aylarında çiçeklenmeyi etkiliyor. ÇED raporlarında orman mühendisliği açısından bir görüşe yer verilmedi. Bu bir eksiklik" diye konuşuyor. Mermer ocaklarının köye çok yakın mesafede olması nedeniyle oluşan tozdan etkilendiklerini söyleyen Küçük, "Sağlığımız da etkileniyor. Ancak bununla ilgili çalışma yok ve etkisini tam bilemiyoruz" ifadelerini kullanıyor. Köyün etrafında çalışan ocaklar, 24 saat, üç vardiya halinde çalışıyor. Küçük, köylüler olarak gürültüden de rahatsız olduklarını belirtiyor.