Karadeniz'deki kalkanda Norveç kıyılarında görülen parazit bulundu

Karadeniz’de bulunan kalkan balığında biri dünyada ilk kez tanımlanan, diğeri ise daha önce başka bir balık türünde rastlanan; ancak kalkan balığında daha önce görülmeyen iki yeni parazit keşfedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sinop, Ordu, Kocaeli ve Kırım’da 5 farklı bilim insanının yürüttüğü çalışmada, kalkan balığının safra kesesinde biri daha önce dünyada hiç rastlanmayan, diğeri ise yalnızca Atlantik Okyanusu’nun kuzey Norveç kıyılarında yakalanan mezgit balıklarında görülen iki yeni parazit keşfedildi.  

PARAZİTİN ADI ‘CERATOMYXA SCOPHTHALMİ’

ANKA'nın haberine göre Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak bizler Karadeniz’de biyolojik çeşitliliği açısından son derece önemlidir yoğun araştırmalar sürdürüyoruz. Bunlardan bir tanesi özellikle son dönemde insan gıdası olarak tüketilen tercih edilen ve ekonomik değeri yüksek olan kalkan balığındaki bir araştırmayı gerçekleştirmekti. Bu araştırmada daha önce bilim dünyası için kaydı bulunmayan yeni bir parazitin keşfini gerçekleştirmiş olduk. Bunun ismini verirken de balığın kendi Latince isminden kaynaklandığı şekliyle ceratomyxa scophthalm olarak isimlendirdik. İkinci bulduğumuz ise yine aynı kalkan balığında ancak bu defa Atlantik Okyanusu'ndan bildirilen mezgit balığındaki parazitin varlığını Sinop’taki kalkan balığında tespit etmiş olduk. Dolayısıyla bilim dünyası için iki yeni parazit kaydımız söz konusu. Bu iki parazitin yer aldığı sınıf miksozua. Son derece önemlidir ve ciddi patojen parazitleri bünyesinde barındırır. Dolayısıyla balıklar açısından baktığımızda cidden hastalık risklerini de beraberinde taşımaktadır. Bu noktada önemli bir şey söylemek gerekiyor. Bulduğumuz iki parazit türü de insan sağlığı açısından herhangi bir risk taşımamaktadır. Zaten ülkemiz genel olarak baktığımız zaman balıkları iyi temizliyoruz, iyi pişiriyoruz iyi donduruyoruz. Dolayısıyla bizim bu süreçlerimiz zaten parazitlerin uzaklaştırılması için yeterli. Yani özetle insan sağlığı açısından herhangi bir risk taşımadığını söylememiz mümkün.” (HABER MERKEZİ)