Kampüs bahçesinde ders vermek isteyen Can Candan okula alınmadı: Rektörlük talimat vermiş

Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan'da açık ders yapmak isteyen öğretim üyesi Can Candan, güvenlik tarafından içeri alınmadı. Candan, güvenliğin kendisine, 'Rektörlüğün talimatı' dediğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyenlerinin yüzde 95 güvensizlik oyu vermesine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Naci İnci tarafından görevine son verilen öğretim görevlisi Can Candan, 14 yıldır verdiği sinema dersini bugün Güney Meydan'da açık ders şeklinde vereceğini açıklamıştı. Ders için okula gelen Candan, güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı.

Sosyal medya hesabından okula alınmadığını duyuran Candan, "Dersime geldim. Kale Kapı’dan okuluma alınmıyorum. Öğrencilerime, meslektaşlarıma, doktoruma ve bankama (Garanti Bankası) ulaşamıyorum. Boğaziçi hocası eşimi ofisine bırakamıyorum" dedi.

'REKTÖRLÜK TALİMAT VERMİŞ'

Okula alınmamasıyla ilgili Gazete Duvar'a açıklamada bulunan Candan şöyle konuştu:

"Bugün Boğaziçi Üniversitesi'nde saat 10’da öğrencilerimle ilk buluşmam gerçekleşecekti. Okulun Kale Kapısı'na yani Aşiyan Kapısı'na geldik. Yanımda da eşim vardı, Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan, Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi kendisi. Ve güvenlik görevlisi arkadaşlar beni görünce beni kampüse alamayacaklarını söylediler. Gerekçesini sorduğumda rektörlüğün talimatı olduğu bana söylendi.

Şu an da kapıda bekliyoruz. Akademisyen arkadaşlar ve dersime katılmak isteyen bazı arkadaşlar geldi. Bu arada çevik polisten arkadaşlar ve sivil polis arkadaşlar var. Şimdi okulun Kale Kapısı'nda böyle bir bekleyiş halindeyiz. Şunu söylemekte fayda var. Eşimde yanımda olduğu için kendisini ofisine bırakmam gerekiyordu, onu da yapamıyoruz şu anda. Aynı zamanda ben Garanti Bankası müşterisiyim. Garanti Bankası Boğaziçi Şubesi'nde benim hesaplarım. Bankaya para yatırmam gerekiyor onu da yapamıyorum. Aile sağlık merkezim de burada, buraya kayıtlıyım ben, oraya da giremiyorum. Bir tutanak tutturduk. Bu durumu tutanakla belgeledik. Tabii ki yasal haklarımız kullanacağız. Şu an da bekleyiş devam ediyor. Çünkü öğrencilerime sözüm var hem onu tutabilmek hem diğer işlerimi halletmek istiyorum.

Bugün öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte açık ders olarak Güney Meydan’da dersi yapacaktım. Alternatif oryantasyon dediğimiz yani gelen öğrencilere okulumuzu tanıtmak için yaptığımız bir etkinlikti. Onun kapsamında benden de arkadaşlar ilk dersi alanda yapmamı istediler. O da engellenmiş durumda, saat 10’da başlayacaktı. Eğitim hakkı engellemesi bende derin üzüntüye sebep oldu. Türkiye’de 2021 yılında böyle şeylerin olması hiç hoş değil."

AKADEMİSYENLERDEN SOSYAL MEDYA KAMPANYASI 

Boğaziçi akademisyenleri Can Candan'a destek için akşam saatlerinde sosyal medya kampanyası başlattı. Sosyal medya hesaplarından #CanCandanBoğaziçidir, #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz etiketleri ile paylaşımlarda bulunan akademisyenlerin tweet’lerinden bazıları şöyle: