Kamp ve alkol yasağının ardından Nilüfer Müzik Festivali iptal edildi

Bu sene 7'ncisi düzenlenmesi planlanan Nilüfer Müzik Festivali, Bursa Valiliği'nin konaklama ve alkol satışını yasaklaması üzerine iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nilüfer Müzik Festivali, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Bursa Valiliği tarafından kamp ve alkol yasağıyla karşı karşıya kaldı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Balat Atatürk Ormanı girişinde yaptığı basın açıklamasında, protesto amacıyla, bu yıl Nilüfer Müzik Festivali’ni iptal etme kararı aldıklarını duyurdu. 

CHP Bursa Milletvekilleri Kayıhan Pala ile Hasan Öztürk, CHP Bursa İl Başkanı Turgut Özkan, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz ve CHP Bursa İl Gençlik Kolları Başkanı Elifnur Yamak’ın da katıldığı basın açıklamasında yaşanan süreç hakkında kamuoyunu bilgilendiren Erdem, “Bu yıl 1-3 Eylül tarihlerinde 7. Nilüfer Müzik Festivali’ni yapacağımızı duyurmuştuk. Ancak Nilüfer Kaymakamlığı kanalıyla bize ulaşan bir engelleme girişimiyle karşı karşıya kaldık. Festivalimize kamp ve alkol yasağı geldi. Hatırlayacaksınız geçen yıl da aynı durumla karşılaşmıştık. Aynı tarihlerde Büyükşehir Belediyesi’nin kamplı bir festivaline izin verilmiş ancak festivale bir gün kala bize izin verilmemişti. O nedenle bu engellemeye direndik ve geçen yıl festivalimizi kamplı yaptık. Ancak bu yıl yine aynı engelleme girişimiyle karşı karşıyayız” dedi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde benzer girişimler sonucu festival ve konser iptallerini üzülerek takip ettiklerini söyleyen Erdem, bu durumu yaşam tarzına müdahale olarak değerlendirdiklerini söyledi. Erdem, konuşmasına şöyle devam etti: “Şimdi size sormak istiyorum… Ne değişti? 2015 yılından buyana hiçbir sorun çıkmadan bu organizasyonu yaptık.. Şimdi ne değişti de izin verilmiyor. Bu festival Türkiye’de bir kamu kurumu tarafından düzenlenen en büyük festivaldir ve Avrupa Festivaller Birliği “YOUROPE”a Türkiye’den üye olan tek kamplı festivaldir. Bugüne kadar uluslararası düzeyde pek çok ödül almış, başka festivallere ilham kaynağı olmuş, örnek alınmış bir festivaldir. Biz ne yapıyoruz burada? Ülkemiz ve dünya sahnelerinin başarılı isimlerini müzikseverlerle buluşturuyoruz. İsteyen kamp alanında çadır kurup konaklayarak konserleri izliyor, atölye çalışmalarına katılıyor, yeni dostluklar ediniyor. Katılan herkes; şehir hayatının stresini, ekonomik krizin yorgunluğunu, kısıtlanan özgürlüklerle büyüyen sıkıntılarımızı dışarıda bırakıp, umutla, dostlukla, doğanın kucağında müzikle tazeleniyor. Hepsi bu…”

'YAŞAM TARZINA MÜDAHALE'

Bugüne kadar 42 ülkeden 173 performans ağırlayan, 300.000 katılımcı ve 30.000 çadırlı misafirin konuk olduğu festivalde her türlü güvenlik önlemi alındığı için hiçbir sorun yaşanmadığını söyleyen Erdem, “Bu engellemeyi haklı çıkaracak hiçbir şey yok. Ama yaşam tarzına müdahale var, gençlerin soluk alacağı ortamlar birer birer yok ediliyor. Bu zihniyeti protesto ediyoruz. Biz gençleri müzikle buluşturmaya devam edeceğiz elbette. Öte yandan bu engellemelere karşı gerekli hukuki süreçleri de başlatacağız. Ve bugüne kadar satılan biletlerin ücretini de iade edeceğiz" dedi.

'GENÇLERİN EĞLENMESİNDEN NEDEN RAHATSIZLIK DUYUYORSUNUZ?'

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk de karara tepkisini göstererek, “Maalesef 21. yüzyılda gençlerin nasıl eğleneceğine dair bir dayatma ve yaşam tarzına müdahaleyle karşı karşıyayız. Bunu kabul etmiyor, protesto ediyoruz” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ise “İktidar sahiplerine sormak lazım. Gençlerin eğlenmesinden neden rahatsızlık duyuyorsunuz? Siz rahatsızlık duyuyorsunuz diye bu ülkenin gençleri eğlenmekten vazgeçmeyecekler. Bundan emin olun. Bilim ve sanat, değer verilmediği yerde durmaz. Bu yalnızca festivalin iptal edilmesi, gençlerin eğlenmesinin önüne geçilmesiyle sınırlı bir durum değil. Bu aynı zamanda ‘Hekimler için giderlerse gitsinler’ diyen zihniyetin, müzisyenler ve sanatçılar için de bu ülkede barınma koşullarını giderek zorlaştıran bir tutumun yansımasıdır. Her şeye rağmen bu ülkede bilim insanları, sanatçılar, müzisyenler de kalmaya ve üretmeye devam edecekler” diye konuştu.

GEÇEN SENE DE YASAKLANMIŞTI

İptal kararı, Nilüfer Belediyesi'nin resmi Twitter hesabından da paylaşıldı. 

Geçen yıl düzenlenen 6. Nilüfer Müzik Festivali'ne de alkol ve konaklama yasağı getirilmiş, konaklama yasağı daha sonra kaldırılmıştı.

VALİLİK: FESTİVALİN YASAKLANDIĞI HABERLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'in festivali iptal etme kararını aldıkları açıklamasının ardından Bursa Valiliği'nden yazılı açıklama yapıldı. Valiliğin açıklamasında kamp ve alkol yasağına değinmeden festival yasağına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Valiliğin yayınladığı duyuruya göre, festivalin yapılması için "başta orman yangınlarının önlenmesi olmak üzere, vatandaşların yaşayabileceği olumsuzluklara karşı asayiş, güvenlik, trafik ve alanda tahliye yollarının açık tutulması ve ilgili mevzuatlarda belirtilen hususlarda gerekli önlemlerin alınmak kaydıyla festivalin düzenlenmesinin uygun görüldüğü" ifade edildi.

Açıklamada, “Konuyla ilgili olarak kamuoyuna yansıyan, festivalin valiliğimizce yasaklandığına ilişkin haber, yorum ve açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Nilüfer Kaymakamlığı’nın Nilüfer Belediyesi’ne ilk gönderdiği yazıda İçişleri Bakanlığının 13 Mayıs 2023 tarihli genelgesinin 11. maddesi gereğince 'kamp yapılması ve çadır kurulması suretiyle gece konaklama yapılmaması, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 10 maddesi ile 4250 Sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun 6.maddesi gereğince söz konusu etkinliğin yapılacağı alanda ve festival süresince alkol satışı/sunumu yapılmaması' ifadeleri yer alıyor. (HABER MERKEZİ)