Kamboçya'da iktidar partisi 'zafer' ilan etti, ABD yaptırım kararı aldı

Kamboçya Seçim Komitesi, genel seçimi yaklaşık 40 yıldır iktidarda olan Başbakan Hun Sen'in partisinin kazandığını duyurdu. ABD, seçimler 'özgür ve adil' olmadığı için yaptırım kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya'da 23 Temmuz Pazar günü yapılan genel seçimlerin resmi olmayan sonuçları açıklandı. Kamboçya Ulusal Seçim Komitesi, iktidardaki Kamboçya Halk Partisi'nin meclisteki 125 koltuğun 120'sini kazandığını duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kamboçya Ulusal Seçim Komitesi, Kamboçya'da dün düzenlenen genel seçimin resmi olmayan sonuçlarını ve Ulusal Meclis'teki 125 koltuğun dağılımını açıkladı. Buna göre, iktidardaki Kamboçya Halk Partisi (CPP) meclisteki 120 koltuğu kazanırken, muhalefetteki Bağımsız, Tarafsız, Barışçıl ve İşbirlikçi bir Kamboçya için Milli Birlik Cephesi (FUNCINPEC) beş milletvekili çıkardı.

Ülkedeki 9,7 milyon seçmenin yaklaşık yüzde 85'inin oy kullandığı genel seçimin resmi sonuçları, Ulusal Seçim Komitesi tarafından 9 Ağustos ila 4 Eylül arasında açıklanacak.

ABD'DEN KAMBOÇYALI YETKİLİLERE YAPTIRIM KARARI

Kamboçya'daki genel seçim öncesinde, CPP lideri Başbakan Hun Sen, yaklaşık 40 yıldır devam ettiği başbakanlık görevini oğlu Hun Manet'e devredebileceğini açıklamıştı. Muhalefetteki Mum Işığı Partisi (CP), seçime katılmak için gerekli başvuru evrakında eksiklikler olduğu gerekçesiyle seçimden menedilmiş, bu durum eleştirilere neden olmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu bağlamda seçim günü bir yazılı açıklama yaparak, ülkedeki 'genel seçimlerin özgür ve adil doğasına zarar verdikleri' gerekçesiyle Kamboçyalı bazı yetkililere 'vize kısıtlaması' şeklinde yaptırım uygulanacağını duyurdu.

SONUÇLAR AÇIKLANMADAN İKTİDAR PARTİSİNDEN 'BÜYÜK ZAFER' İLANI

The New York Times'ın haberine göre, dün resmi sonuçların ilan edilmemesine karşın, iktidar partisi CPP'nin sözcüsü Sok Eysan, 'büyük bir zaferle" partisinin genel seçimi kazandığını duyurmuştu. Sok Eysan, "125 koltuğun neredeyse tamamını kazandık. Belki bir veya iki koltuk başka bir parti tarafından kazanılmış olabilir" demişti.

Kamboçyalıların, 18 politik partiden 125 meclis üyesini seçmek için oy kullandığı genel seçimde, Sok Eysan, kendi verilerine göre, iktidar partisinin, oyların yaklaşık yüzde 78 ila 80'ini aldığını ve kullanılan oyların yaklaşık yüzde 3'ünün gereçsiz sayıldığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)