Kamboçya’da muhalif lidere ‘vatana ihanet’ suçundan 27 yıl ev hapsi

Kapatılan Ulusal Kurtuluş Partisi lideri Kem Sokha, 'vatana ihanet' suçlamasıyla 27 yıl ev hapsine mahkum edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güneydoğu Asya ülkesi Kamboçya'da mahkeme, daha önce kapatılan Ulusal Kurtuluş Partisi (CNRP) lideri Kem Sokha’yı 'vatana ihanet' suçundan 27 yıl ev hapsine mahkum etti. Söz konusu mahkeme kararı uyarınca, Sokha'nın seçme ve seçilme hakkı elinden alındı. Siyasetçi, aynı karar gereği, cezası süresince hiçbir siyasi faaliyette bulunamayacak ve ailesi dışında evine gelenlerle görüşemeyecek.

Reuters'ın haberine göre, 2017'den bu yana tutuklu bulunan ve başkent Phnom Penh'deki karar duruşmasında hakim karşısına çıkan Sokha, 1985'ten bu yana iktidarda olan Kamboçya Başbakanı Hun Sen'i 'devirmek için ABD ile birlikte komplo kurmak' ile suçlanıyordu. Sokha, suçlamaları reddederken, ABD de söz konusu yargılamanın 'siyasi saiklerle' yürütüldüğünü söyleyerek iddiaları 'uydurulmuş komplo teorileri' olarak nitelendirdi.

'HÜKÜMETİ DEVİRMEK İÇİN İNSANLARI ÖRGÜTLEDİ'

Karar duruşması sırasında açıklama yapan Hakim Koy Sao, 'yabancı güçlerle işbirliği içinde' olduğunu söylediği Kem Sokha'nın 'hükümeti devirme hedefiyle renkli devrim yapmak üzere insanları örgütlemek için insan hakları ve siyaseti bir paravan olarak kullandığı' suçlamasında bulundu. Duruşmanın ardından konuşan Kem Sokha'nın avukatı Ang Udom ise müvekkili hakkında verilen cezaya bir ay içinde itiraz edecekleri bilgisini paylaştı.

PARTİSİ DE GENEL SEÇİMLER ÖNCESİNDE KAPATILMIŞTI

69 yaşındaki muhalif siyasetçi Kem Sokha'nın Ulusal Kurtuluş Partisi (CNRP) 2018 yılındaki seçimlerden önce, Sokha'nın 2017 yılında tutuklanmasının ardından kapatılmış, partinin 118 üyesine ise siyasetten men cezası verilmişti. Sokha'ya verilen 27 yıl ev hapsi cezası da ülkede temmuz ayında yapılacak seçimlerden önce verilmiş oldu. 

Dünyanın en uzun süre görev başında kalan liderlerinden biri olan Kamboçya Başbakanı Hun Sen, 1985 yılından bu yana iktidarda. Başbakan Hun Sen'in 2013'teki genel seçimleri az bir farkla kazanmasının ardından Kamboçya'da muhalefet üzerindeki baskı giderek artmış, Kem Sokha'nın partisinin o dönemdeki lideri Sam Rainsy, 'hakaret' suçundan verilen hapis cezası nedeniyle 2016 yılında ülkeyi terk etmişti. Kamboçya’da muhalif liderlerin önemli bir kısmı da yurt dışında sürgünde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)