Kalyon Enerji’ye onay: Köylülerin mera alanına GES kurulacak

Şahinbey Belediye Meclisi’ndan çıkan kararla, iki köyün mera alanı güneş enerji sistemi projesi için Kalyon Enerji’ye tahsis edildi.

Kürüm ve Çörekli köylülerinin kullandığı mera alanı.
Google Haberlere Abone ol

Cihat Öztürk

ANTEP - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 3 Temmuz 2020 tarihli kararıyla güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin yarışma ilanı kapsamında üç adet GES projesi planlandı. İlan edilen projelerin kullanım hakkını Kalyon Enerji Yatırımları A.Ş kazandı. GES projelerinin mahalle statüsündeki Kürüm ve Çörekli köylerinde yapılması kararlaştırıldı.

Köylülerin karşı çıktığı proje dün Şahinbey Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Şahinbeyli CHP’li meclis üyelerinin itirazına rağmen Şahinbey Belediye Meclisi’nde iki köyün mera alanının oy çokluğuyla Kalyon Enerji’ye tesis edilmesi kararlaştırıldı.

‘BU KARARI YARGIYA TAŞIYACAĞIZ’

Belediye meclisi toplantısında, Kürüm ve Çörekli köylerinde yaşayanların kullandığı 1 milyon 229 bin 600 metrekarelik mera alanının GES (Güneş Enerji Sistemleri) projesi için Kalyon Enerji’ye tahsisi görüşüldü.

CHP’li belediye meclisi üyeleri projeye karşı olduklarını ifade etti. Söz konusu madde görüşülürken söz alan Şahinbey Belediyesi CHP’li İmar Komisyonu Üyesi Yılmaz Kireç, “Bu madde daha önce Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla geçti. Şahinbey Belediyesi olarak çiftçilere ne kadar destek ve değer verdiğinizi biliyoruz. Buradaki 1/1000’lik plan çok önemli. Bu plan geçmezse 1/5000’lik plan askıda kalır. Benim Şahinbey Meclisi’nden beklentim, buradaki maddeyi reddedip 5000’lik planın askıya alınması. Yetki meclisindir” dedi.

Daha sonra Şahinbey Belediyesi Meclis Üyesi Uğur Kalkan ise konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Köylüler belediyenin, belediye meclisinin ayrım yapmadan bütün meclis üyelerinin çiftçiye, köylüye desteğine dayanaraktan bu maddeye karşı çıkmasını bekliyorlardı. Ama bugün, ülke bir felaketten, depremden geçiyor. 40 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettik. Keşke bu madde, bu ortamda getirilmek yerine başka bir zamanda görüşülmek için komisyonda bekletilseydi. Gerek Büyükşehir Meclis üyelerimiz gerekse de Şahinbey Belediye Meclis üyeleri olarak, Hem Büyükşehir Meclisi’nin hem de Şahinbey Belediyesi Meclisi’nin bu kararlarını, yargıya taşıyacağımızı buradan ifade etmek istiyorum.”

NE OLMUŞTU?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen yarışma sonrası 3 adet GES (Güneş Enerjisi Sistemleri) projesi yapılmasına karar verildi. İlan edilen projelerin kullanım hakkını Kalyon Enerji Yatırımları A.Ş kazanırken GES projelerinin mahalle statüsündeki Kürüm ve Çörekli köylerinde yapılması kararlaştırıldı.

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın Ekim 2022’deki kararıyla Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olumlu olarak onaylandı. Söz konusu alanlardaki imar değişiklikleri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce oy çokluğuyla kabul edildi. CHP’li meclis üyelerinin plan değişikliğine yönelik itirazları reddedildi.