Kadınlar zamları protesto etti: Tek adam rejiminin sunduğu tek gerçek kriz

İzmir Kadın Platformu, zamları ve ekonomik krizi protesto ederek faturaları yaktı. Açıklamada, “Haklarımızı kazanmak için direnişi büyüteceğiz”" ifadeleri kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Kadın Platformu, zamları protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Karşıyaka Çarşı girişinde toplanan kadınlar, “Krizi biz yaratmadık bedelini de ödemeyeceğiz zamları geri al” yazılı pankart taşıyarak, sık sık “Krizi yaratan bedelini ödesin”, “Krizin yükü patronlara” ve “AKP elini cebimizden çek” sloganları attı. Etrafta bulunan İzmirliler de alkış ve ıslıklarla kadınlara destek verdi.

Kadınlar yaptıkları açıklamada, her gün daha da derinleşen ekonomik kriz koşulları altında hayatta kalmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Her gün evlerimizde, marketlerde, pazarda, tükettiğimiz enerjide hesap yapmaktan bıkıp usananlarız. Gıdadan, faturalara, hijyen ürünlerinden, sağlığa bütün temel ihtiyaçlara getirilen vergilerden, zamlardan bıktık usandık. Bugün krizin, yoksulluğun, işsizliğin, güvencesizliğin yükünü bizim sırtımıza yıkan patriyarkal kapitalizme karşı ayağa kalkıyor hep birlikte bir kez daha sesleniyoruz. Geçinemiyoruz, artık yeter, inin sırtımızdan” diye belirtti.

'EKONOMİK KRİZ KADIN YOKSULLUĞUNU KATMERLENDİRDİ'

Bütün yetkileri elinde toplayan tek adam rejiminin bu ülkeye sunduğu tek gerçeğin kriz, yoksulluk, işsizlik ve faşizm olduğunu söyleyen kadınlar, bugün yaşanan kriz karşısında bir avuç sermayedarın korunduğunu belirtti. Kadınları açıklamalarına şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz aylarda döviz kurlarında yaşanan hareketlenmede birileri servetine servet katarken, bizler daha da yoksullaştık. Aldığımız maaşlar enflasyon karşısında eridi. Ülkenin bütün kaynaklarının peşkeş çekildiği şirketlerin zararı elektriğe, doğalgaza yapılan fahiş zamlarla bizlere kesildi. Bu ağır ekonomik kriz kadın yoksulluğunu giderek katmerlendirdi. Pandemide birçoğumuz ya işten çıkarıldık ya da kötü ve güvencesiz çalışma koşullarında çalışmak zorunda bırakıldık. Kimimiz artan kira fiyatları yüzünden özgürleşmek üzere ayrıldığı evlere geri döndü, kimimizin şiddet gördüğü evlerden çıkma ihtimali yok edildi. Bütün bunlar yaşanırken, çocuklar, kadınlar, LGBTİ+’lar istismara ve şiddete daha açık hale getirilirken Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Şimdi de zaten çok sınırlı miktarlarda verilen nafaka hakkımız gasp edilmeye çalışılıyor.”

‘HAKLARIMIZI KAZANMAK İÇİN DİRENİŞİ BÜYÜTECEĞİZ’

Kadınların hayatları ve hakları için böyle yaşamaya razı gelmeyeceğini ifade eden kadınlar, “Krize, yoksulluğa, güvencesizliğe, patriyarkal kapitalizme karşı isyanımızla, öfkemizle yan yana gelecek, yaşamak istediğimiz eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için mücadelemizden bir adım geri atmayacağız. Ve her yıl olduğu gibi bu yıl 8 Mart’ta da taleplerimizle yan yana gelecek, haklarımızı kazanmak için direnişi büyüteceğiz” dedi.

Kadınlar son olarak taleplerini şöyle sıraladı;

* Gıdaya, elektriğe, doğalgaza, bebek bezinden hijyenik pede, en temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınsın. Vergiden muaf tutulsun.

* Temel kamusal hizmetler paralı olmaktan çıkartılsın ve kadınların/LGBTİ+’ların ihtiyaçları dikkate alınarak genişletilsin.

* Ülkenin bütün kaynaklarına çöken, bütün temel haklarımızı bize fahiş fiyatlarla satan şirketler kamulaştırılsın.

* Kiralara üst sınır getirilsin. Ev işçisi kadınlar için babalarına, kocalarına bağlı olmaksızın sağlık sigortası yapılsın. Emeklilik hakkı tanınsın.

* İşsiz kadınların, kayıt dışı ve göçmen kadınların hakları güvence altına alınsın!

* Esnek ve güvencesiz çalıştırma ve kadınları işgücünün dışına atan ayrımcılık yasaklansın. Kadınların tam zamanlı, güvenceli ve insanca bir gelir sağlayan işlerde çalışabilmesine olanak veren istihdam politikaları üretilsin.

* Eşdeğer işe eşit ücret istiyoruz. Çalışma koşullarındaki cinsiyetçilik ve her türlü ayrımcılık son bulsun.

* Bakım işleri toplumsallaştırılsın. Yaygın yaşlı ve çocuk bakım merkezleri açılsın.

* Kürtaj hakkı dahil, cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarımız güvence altına alınsın, erişilebilir ve ücretsiz olsun.

* Boşanma durumlarında kadınlara konut ve geçim güvencesi sağlansın.

* Nafaka hakkımız gasp edilemez. Nafaka miktarları insanca yaşamaya yetecek düzeye çekilsin.

* Kadınları ve LGBTİ+ları erkek ve devlet şiddeti karşısında savunmasız bırakan yasal düzenlemeler iptal edilsin. İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalansın, uygulansın.

Açıklamanın ardından “Hükümet istifa” sloganları atılarak faturalar yakıldı. (DUVAR)