Kadınların Taksim'e yürüyüşüne polis engeli

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Mecidiyeköy’de toplanan kadınlar, Taksim'e yürüyüşe geçti. Barikat kuran polisler yürüyüşe izin vermedi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde kadınlar Türkiye’nin birçok ilinde taleplerini dile getirecek. Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi tamamen abluka altına alındı. 25 Kasım Kadın Platformu ise, “Mecidiyeköy’de toplanıyoruz” çağrısı yaptı. Çağrının ardından kadınlar, Mecidiyeköy Meydanı’nda toplandı.

Kadınlar tarafından 2006’dan beri İstiklal Caddesi'nde yasaklamalara karşı yapılan yürüyüş bu yıl ilk defa Mecidiyeköy’de düzendi. Emniyet, Mecidiyeköy’deki Büyükdere Caddesini çevreleyen bir güvenlik çemberi kurdu. Kadınlar trafiğe kapatılan geniş caddeyi etkinlik alanı olarak kullandı. Ayrıca cadde etrafında çok sayıda gözaltı ve TOMA araçları bekletildi. Bazı noktalara ise çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi.

Bugün saat 16.00’da yapılacak eyleme ilişkin çağrıların ardından çok sayıda kadın Mecidiyeköy Meydanı’nda bir araya geldi.

POLİS TELSİZİNDEN 'MÜDAHALE ETMEYİN' ANONSU

Ortaklar Caddesi üzerinde bir araya gelen kadınlar, Büyükdere Caddesi’ne doğru hareket etti. Yürüyüş sırasında kadınları çevreleyen polis telsizlerinde “Müdahale etmeyin, müdahale etmeyin, hiçbir şekilde müdahale etmeyin, talimat gelmeden müdahale etmeyin” anonsu sürekli tekrarlandı.

Kadınları çevreleyen polisler daha sonra geri çekildi. Kadınlar daha sonra, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganıyla Mecidiyeköy Meydanı’nda toplandı. Kadınların yürüyüşe geçmesinin ardından polis kurduğu bariyeri kaldırdı.

'BİZİ SIKIŞTIRMAYA ÇALIŞTIKLARI DUVARLARI KABUL ETMİYORUZ'

Mecidiyeköy’de bir araya gelen kadınlara HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlulları ve HEDEP Van Milletvekili Pervin Buldan da katıldı.

Burada yapılan açıklamada, "Bugün de sokaktayız çünkü iktidar erkek şiddetini önlemek, sonlandırmak yerine kadın ve LGBTİ+ düşmanı politikalarıyla yaşamlarımızı dar etmeye devam ediyor. Bugün karşımıza kadınları makbulleştirmek, aile içine hapsetmek için hazırlanmış bir anayasa değişikliği ile çıkıyor. Bizi sıkıştırmaya çalıştıkları kalıpları, örmeye çalıştıkları duvarları kabul etmiyoruz" denildi.

Kadınlar Taksim’e doğru yürümek için hareket etti. Polisler bunun üzerine Mecidiyeköy Meydanı’ndaki Büyükdere Caddesi üzerinde kurduğu ilk bariyeri 300 metre geriye çekti. Emniyet kadınların sadece 300 metre yürümesine izin verdi. Ancak kadınlar bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

TAKSİM'E YÜRÜYÜŞ POLİS BARİKATIYLA ENGELLENDİ

Kadınlar, "Kadın cinayetleri politiktir", "Trans cinayetleri politiktir", "Eşitsiz yasalardan bıktık usandık", "Eşitsiz yaşamaktan bıktık usandık", "Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun", "Jin jiyan azadî" (Kadın yaşam özgürlük), "Boşanmayı değil, cinayeti engelle", "Kadınları değil, erkek şiddetini engelle", "Aile değil kadınız, kadınlar isyandayız" sloganlarıyla Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Büyükdere Caddesi üzerinden Taksim’e doğru yürümek isteyen kadınlar kurulan polis barikatıyla engellendi. Kadınlar da geri dönerek Aytekin Kotil Caddesi'nde, “isyan var” sloganıyla yürümeye başladı.