Kadınlar Kadıköy’de: İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmayı aklınızdan bile geçirmeyin

Kadınlar, Meclis’in açıldığı günde, “İstanbul Sözleşmesi için takipteyiz” sloganıyla sokaklara çıktı. İstanbul'da yapılan açıklamada, "Meclis'in yeni yasama yılında İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmayı aklınızdan bile geçirmeyin" denildi.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'den çekilmesi tartışmalarına tepki gösteren kadınlar, Kadıköy'de açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili tartışmalara tepki gösteren kadınlar birçok kentte eylem yaptı. Eylemlerin İstanbul’daki adresi, Kadıköy’deki Eminönü İskelesi oldu.

“Haklarımız pazarlık konusu değildir” diyen kadınlar, sözleşme hükümlerinin etkin ve eksiksiz uygulanmasının hükümetin sorumluluğu olduğunu hatırlattı.

“İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu” tarafından organize edilen eylem, saat 19.00'da başladı. Eylemde, öldürülen kadınların adının bulunduğu dövizler taşındı ve 271 gündür hala bulunamayan Gülistan Doku’nun akıbeti soruldu.

Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin, jiyan, azadi”, “Nefrete inat yaşasın hayat” sloganları atılan eylemde, basın açıklaması da yapıldı.

Eylemde "İstanbul Sözleşmesini Uygula" yazılı dövizler taşındı.

Kadınların yeni yasama yılında da İstanbul Sözleşmesi için takipte olduğunu vurgulayan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

‘YENİ YOL HARİTALARINA’ KARŞI TAKİPTEYİZ'

“Temmuz başında AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un ‘Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır’ diyerek başlattığı ve ardından Erdoğan’ın ‘Halk istiyorsa kaldırın’ sözüyle gündeme oturan; tarikat ve cemaatlerin de kampanyalar yaparak destek olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma tartışmalarını kadınların itirazları ve mücadelesiyle ertelemek zorunda kaldılar.

İstanbul Sözleşmesi’ne alternatif olarak düşünülen, 'yerli' denilerek hazırlığına kılıf uydurulan yeni bir sözleşmeye karşı takipteyiz. Basına sızan bilgilere göre Erdoğan’ın ‘Biraz gündemden düşürün’ dediği ve Meclis açıldıktan sonraya bırakıldığı söylenen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme çalışmalarına, ‘yeni yol haritaları’ diye ifade edilen planlara karşı takipteyiz. Uyarıyoruz: Meclis'in yeni yasama yılında İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmayı aklınızdan bile geçirmeyin."

'SÖZLEŞMENİN DEVLETE YÜKLEDİĞİ SORUMLULUKLAR YERİNE GETİRİLSİN'

"Biz sadece İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin gündemden kalkmasını değil, sözleşmenin devlete yüklediği koruma, önleme, kovuşturma, tazminat; çok dilli ve anadilinde destek, eşitlik politikaları geliştirme ve uygulama gibi sorumlulukların da yerine getirilmesini istiyoruz. Sözleşmenin birkaç maddesini tartışmaya açmanın dahi, kadınları daha fazla şiddete açık hale getirdiği gerçeğini maalesef her gün yaşıyoruz."

‘SÖZLEŞME UYGULANSAYDI, TUĞBA KELEŞ ARAMIZDA OLACAKTI’

Eylemde, sözleşmeye dair tartışmalar devam ederken yeni kadın katliamlarının yaşandığına dikkat çekildi. Bugün Adana’nın Kozan ilçesinde Erdoğan Küpeli tarafından öldürülen Tuğba Keleş için “İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı Tuğba Keleş aramızda olacaktı” denildi:

“Tuğba Keleş, Gülay Mübarek’i dört yıl boyunca sistematik bir şekilde tehdit ve taciz ettiği için 8 yıl 3 ay hapis cezası alan; ancak 'tutuksuz' olarak sokakta özgürce dolaşan fail Erdoğan Küpeli tarafından öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmaması, ihlal edilmesi, cezasızlık ne yazık ki bir kadının daha canına mal oldu.”

35 yaşındaki Tuğba Keleş’i öldüren Erdoğan Küpeli, cezası henüz onanmadığı için tutuklanmamıştı.