Kadınlar, Gülistan Doku'nun akıbetini sordu: Zaynal Abarakov ve babasına hangi devlet yetkilisi yardım etti?

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla İzmir'de açıklama yapan kadınlar, 2 yıldır haber alınamayan Gülistan Doku'nun akıbetini sordu: "Gülistan’a ne oldu? Zaynal Abarakov’u neden koruyorsunuz?"

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Dersim'de 2 yıl önce kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun akıbetini sormak için basın açıklaması düzenledi.

Karşıyaka Çarşı girişinde yapılan açıklamada “İki yıl oldu, Gülistan Doku nerede?” yazılı pankart ile “Gülistan'ı devlet kaybetti, kadınlar bulacak”, “İki yıldır Gülistan nerede?” yazılı dövizler taşındı.

Kadınlar yaptıkları açıklamada, Gülistan Doku'dan, 5 Ocak 2020'den beri haber alınmadığını hatırlatarak, “Biz kadınlar Gülistan’ı 2 yıldır soruyoruz. 2 yıldır etkin bir soruşturma yürütülsün, arama çalışmaları sürsün, Zaynal Abarakov yargılansın taleplerini haykırıyoruz” dedi.

'ZAYNAL ABARAKOV YARGILANSIN'

Kadınlar, Doku kaybolmadan bir gün önce Zaynal Abarakov'un Gülistan Doku'yu zorla arabasına bindirmeye çalıştığını, çevredekilerin çağırmasıyla gelen polislerin ve Abarakov'un polis babasının ise bu kaçırma girişiminin üstünü kapattığını söyledi.

5 Ocak sabahı ise Zaynal Abarakov'un çalıştığı kafede Gülistan Doku’a bağırdığı, üzerine yürüdüğü ve kafeden ayrılmasını engellediğinin kamera kayıtları ile sabit olduğuna dikkat çeken kadınlar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Gülistan en son 12.25’te görüldü. Zaynal ise o gün geç bir saate kadar hiçbir telefona çıkmamış ve Gülistan’ın arkadaşına: 'O kendine bunu getirdi. Dün gece başıma bela oldu. Artistlik yapmaya başladı. Ondan insan gibi ayrılacaktım. Dün gece evde büyük kavga çıktı. Annemin bütün planları bozuluyordu. Babam çok sinirlendi' diye itiraf niteliğinde bir mesaj atmıştır. Tüm bunlar 4 ve 5 Ocak’ta yaşandığı bilinenlerin yalnızca bir kısmıdır."

'ARKADAŞLARININ İFADESİNE BEYAN ETMEDİKLERİ CÜMLELER EKLENDİ'

“Gülistan Doku’nun kaybedilmesinden sorumlu failin kim olduğu ve kimler olabileceği bu kadar açıkken Dersim’de polisler, vali, kaymakam, yargının gerekeni yapmadığını” söyleyen kadınlar, “Polis, 5 Ocak günü Zaynal ve ailesinin evinin önünü gören kamera kayıtları olmasına rağmen kamera yok diyerek inceleme yapmadı. Aynı gece kayıp ihbarı vermek için karakola giden Gülistan’ın arkadaşlarının ifadelerine 'Gülistan bana Munzur Gölü’ne atlamaya gideceğini söyledi' gibi gerçekte hiç beyan edilmemiş cümleler eklendi. Gülistan kaybedildikten sonra Zaynal’ın ifadesi evinde alındı, ifadede eksik ve yanlış bilgiler olmasına rağmen Zaynal hiç sorgulanmadı” dedi.

'KADINLARIN ÖFKESİNİN GÜCÜ İLE GÜLİSTAN DOKU'YU BULACAĞIZ'

Sadece barajda “göstermelik bir arama” yapıldığını belirten kadınlar, son olarak şunları söyledi:

“Biz kadınlar birlikte güçlüyüz biliyoruz. Gülistan'ı bulma mücadelesi bizim inadımız ve kararlılığımızdır. Kız kardeşimizi aramaktan, 'Gülistan Doku nerede' çığlığını yükseltmekten vazgeçemiyoruz. Bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne oldu? Zaynal Abarakov’u neden koruyorsunuz? Zaynal ve babasına hangi devlet yetkilisi, nasıl yardım etti? Gülistan için neden etkin bir arama yapılmadı? Gülistan'ın ailesine vaatler ve teminatlar verilirken neden arayışlarının önüne türlü engeller çıkarıldı, neden Aygül Doku soruşturmalara tabi tutuldu? Gülistan'ı sokak sokak soran kadınların önüne barikatlar dikilirken siz 2 yıl boyunca Gülistan için ne yaptınız? Gülistan'ın kaybedilişinin ikinci yılında, bugün; birçok farklı şehirden kadınlar birlikte aynı soruyu soruyoruz, aynı isyan sloganlarında buluşuyoruz. İşte bu kadın dayanışmasının gücü ile kadınların öfkesinin gücü ile Gülistan Doku’yu bulacağız, Gülistan için adaleti kazanacağız.” (DUVAR)