2 yıldır soru aynı: Gülistan Doku nerede?

İki yıldır kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku için bir araya gelen kadınlar, "Gülistan Doku nerede” sorusunu sorarken yetkililere tepki gösterdi.

Dersim Kadın Platformu'nun açıklamasına anne Bedriye Doku ile Baba Halit Doku da katıldı
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için Dersim Kadın Platformu’nun çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya, anne Bedriye Doku ile Baba Halit Doku da katıldı. Açıklamada platform adına konuşan Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Raife Yılmaz, ailenin Tunceli Valisi ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatarak, “Annenin ‘Gülistan bulunana kadar buradan gitmeyeceğiz’ sözleri üzerine valinin ‘ne isterseniz yapın’ söylemi yetkililerin bu olayı önemsemedikleri ve kendileri nezdinde kapattıklarının göstergesidir” dedi.

‘SORUŞTURMADA HERHANGİ BİR GELİŞME KAYDEDİLMEDİ’

Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada herhangi bir gelişmenin kaydedilmediğini söyleyen Yılmaz, “Kadın kurumları, kitle örgütleri ve Doku ailesi soruşturmanın çok yönlü sürdürülmesini talep etse de soruşturmayı yürüten savcılık başta olmak üzere resmi kurum temsilcileri, intihar iddiaları üzerinde durdu. Dinar Köprüsü yönünden ilerleyen ve MOBESE kayıtlarına da yansıyan kadının Doku olduğu öne sürülerek, köprüden Uzunçayır Baraj Gölü’ne atladığı algısı yaratıldı. 7 Ocak’ta baraj gölünde başlatılan ilk arama 6 Temmuz’da durduruldu. Doku ailesinin talebi üzerine 7 Ağustos’ta suyun seviyesi düşürülerek tekrar başlatılan arama çalışması 18 Ağustos’ta sonlandırıldı. 15 Ekim’de üçüncü kez başlatılan arama çalışmalarından da bir sonuç alınmadı ve Gülistan’a ait herhangi bir ize rastlanmaması üzerine 23 Kasım 2020’de arama çalışmaları tamamen sonlandırıldı” diye konuştu.

‘YETKİLİLERİN ÖNEMSEMEDİKLERİNİN GÖSTERGESİDİR’

Dosyanın tek şüphelisi ve Gülistan’ın en son görüştüğü kişi olan Zaynal Abarakov’un ise bu süre zarfında sadece ifadesine başvurulduğunu belirten Yılmaz, “Şüpheliler hakkında herhangi bir işlem yapılmaz iken abla Aygül Doku hakkında dava açıldı. Tüm bunların sonucunda aile, adliye önünde oturma eylemi başlattı ve vali ile bir görüşme gerçekleştirdi. Vali ve savcının söylemleri şüphelileri aklayan tarzdadır. Annenin, Gülistan bulunana kadar buradan gitmeyeceğiz sözleri üzerine valinin ‘ne isterseniz yapın’ söylemi yetkililerin bu olayı önemsemedikleri ve kendileri nezdinde kapattıklarının göstergesidir” dedi.

ANNE DOKU: SANKİ BİR KEDİ, TAVUK KAYBOLMUŞ

Anne Bedriye Doku da yaptığı açıklamada, “2 yıldır hayat bize zindan oldu. Uyuyorum Gülistan, yemek yiyorum Gülistan, yürüyorum Gülistan. Gülistan’ı ağaca sordum, toprağa sordum, demire sordum, kuşa sordum kimse cevap vermiyor. Gülistan’ın başına ne geldi?  Zaynal, niye tutuklanmıyor? Ne yaptıysa o yaptı, niye sorgulanmıyor? Niye telefonuna, bilgisayarına el konmadı? Üç gün sonra ifadesi alınıyor. Emniyete başvurduk, sanki bir kedi, sanki bir tavuk kaybolmuş. Savcı gerekeni yapmadı, barajı aradılar, başkalarını çıkardılar, benim kızımı niye bulmadılar?” diyerek acısını dile getirdi. Açıklamanın ardından Dersim Kadın Platformu üyesi kadınlar ve Gülistan Doku’nun ailesi kızlarının en son görüldüğü Dinar Köprüsü’ne gitti. (DUVAR)