Hastanede kadına şiddet protestosu

Muazzez Balsak boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından çalıştığı hastanede şiddete maruz kaldı. SES Diyarbakır Şubesi hastane önünde şiddeti kınadı. Balsak'ın, eşi tarafından defalarca psikolojik şiddete maruz bırakıldığını kurum yetkililerine bildirmesi, boşanma davası açması ve psikolojik şiddetin tanık ifadeleriyle mahkeme tutanaklarına geçmesine rağmen hiçbir güvenlik tedbiri alınmadığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, sağlık çalışanı üyeleri Muazzez Balsak’ın boşanma aşamasında olduğu eşi Mehmet Balsak tarafından çalıştığı hastanede fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde yapılan açıklama, SES Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri Rozerin Çatak tarafından yapıldı.

SES Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri Rozerin Çatak, kadın politikalarındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle kadınların büyük bir çoğunluğunun yaşamın belli dönemlerinde psikolojik, ekonomik veya fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtti. Çatak, hukuk sistemindeki erk anlayışın failleri "bir kereden bir şey olmaz" anlayışıyla cezasız bıraktığını ifade etti.

'İKTİDARIN İŞBİRLİKÇİLERİ' 

Yaşamın her alanında olduğu gibi kamusal alanda da kadınlar üzerinde iktidarın "zor aygıtı" devreye sokularak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sistematik uygulandığını dile getiren Çatak, Muazzez Balsak’ın yaşadıklarına da dikkat çekti. Çatak, şunları söyledi: “Yıllardır iktidarın kadın politikalarına karşı, yaşamın her alanında vermiş olduğumuz kadın eksenli emek ve demokrasi mücadelesinde İktidarın yerel işbirlikçileri tarafından diğer alanlarda olduğu gibi kamusal alanda da her türlü şiddet politikaları ile karşı karşıya bırakılmak istenmekteyiz. Şu anda Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Eczacı olarak görev yapmakta olan üyemiz Muazzez Balsak, boşanma sürecinde olduğu eşi Mehmet Balsak tarafından gece nöbetçi olduğu esnada fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalmış, şiddet esnasında defalarca kendisi ve ailesini öldürmekle tehdit edilmiştir. Bu şahısın, hastanenin güvenlik kameralarının takılması işlerini yapması nedeniyle hastane yönetimiyle ilişkilerinin olduğu, kendisini sürekli izlediği ve istediği zaman elini kolunu sallayarak hastaneye girdiği ve kadın arkadaşımızı tehdit ettiği bilgileri alınmıştır.”

İŞ YERİ DEĞİŞTİRME TALEBİ REDDEDİLDİ

Çatak, eşi tarafından defalarca psikolojik şiddete maruz bırakıldığını kurum yetkililerine bildirmesi, boşanma davası açması ve psikolojik şiddetin tanık ifadeleriyle mahkeme tutanaklarına geçmesine rağmen Balsak ile ilgili hiçbir güvenlik tedbiri alınmadığına işaret etti. Çatak, Balsak’ın iş yeri değiştirme talebinin, gitmek istediği kurumun başhekimi tarafından eczacı ihtiyacının olduğuna dair olumlu görüş verilmesine rağmen boşanma aşamasında olduğu eşinin akrabası olan il müdürlüğü atama başkan yardımcısı tarafından reddedildiğini öne sürdü. Böylesi durumlarda kadro açığı veya ihtiyacına bakılmaksızın kişinin talebinin ivedilikle yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizen Çatak, “Biz kadınlar, şiddet gördükten veya öldükten sonra değil yaşarken ve yaşatmak için taleplerimizin karşılanmasını ve tedbir alınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Balsak’ın başına gelebilecek her türlü olumsuz durumdan Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi idarecilerinin sorumlu olacağına vurgu yapan Çatak, “Sorumluların 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi kanununa aykırı davrandıkları için haklarında soruşturma açılmasını talep ediyoruz” dedi. (DUVAR)