'Çocuklarımı doyurabilmek için saçlarımı 2 dolara sattım'

Milyonlarca kişinin açlık sınırının altında yaşadığı Hindistan'da, çocuklarına yemek alabilmek için saçlarını sadece 2 dolara (12 TL) satan bir kadın için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Prema Selvam'ın hikâyesi dünya basınında geniş yer buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Prema Selvam, milyonlarca kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı Hindistan'da, üç çocuğuyla birlikte yaşam mücadelesi veren bir kadın. Eşi geçen yıl, iş kurma girişiminin başarısız olması sonrası borçları yüzünden intihar etti. Ailenin bütün sorumluluğu ona kaldı. Hastalandı, çalışamaz hale geldi.

Ve bir gün, çocuklarına yemek alacak parası bile kalmadığını fark ettiğinde, saçlarını sadece 2 dolara sattı... "Hayatımın en kötü günüydü" dediği o gün çocuklarını doyurdu ama kısa süre sonra, artık para getirecek hiçbir şey kalmadığı için bütün umudunu yitirerek intihar girişiminde bulundu... Sonrasındaysa bir 'mucize' gerçekleşti...

Prema'nın hikâyesi, milyonlarca kişinin günde 1.90 dolardan az bir kazançla aşırı yoksulluk içinde yaşadığı Hindistan'da, binlerce kişinin dikkatini çekmiş durumda. Çocuklarının karnını doyurabilmek için saçlarını 150 rupiye (yaklaşık 12 TL) satmak zorunda kalan kadın, şimdi düzenli bir işe sahip...

Prema, eşiyle birlikte ülkenin güneyindeki Tamil Nadu eyaletinde bir tuğla fırınında çalışıyordu. Çift zar zor da olsa, üç çocuklu ailelerinin geçimini karşılayabiliyordu. Ancak eşinin kendi işini kurmaya karar vermesi, bu süreçte bankaların yoksullara yönelik yüksek faiz uygulaması nedeniyle tefecilere yönelmesi sonrasında işler iyice tersine döndü. Ağır borç yükünü kaldıramayan eşi intihar edince Prema hem borçları yalnız başına ödemek hem de evi geçindirmek durumunda kaldı. Bunu bir süre yapabildi de... En küçük iki çocuğunu yalnız bırakmamak için işe götürdüğünü anlatan Prema, "İşe gittiğimde 200 rupi (2.80 dolar) kazanabiliyorum, ki bu, aileyi geçindirmek içim yeterliydi" diyor.

'OĞLUM AÇLIKTAN AĞLAMAYA BAŞLADI'

Ancak sonra hastalandı; üç ay boyunca faturalar birikti, tefeciler kapıya dayandı ve yemek alacak paraları bile kalmadı. BBC'ye konuşan Prema o günleri şöyle anlattı: "Ağır tuğlaları taşıyamıyordum. Ateşim yükseldiği için evde kalmak zorunda kaldım. Bir gün yedi yaşındaki oğlum Kaliyappan okuldan döndü ve yemek istedi. Sonra da açlıktan ağlamaya başladı."

'TEK SAHİP OLDUĞUM ŞEY BİRKAÇ PLASTİK KOVAYDI'

Satacak hiçbir malı, mücevheri, kıymetli eşyası, hatta mutfak aleti bile olmadığını anlatan Prema, kendisini saçlarını satmaya götüren anı şöyle hatırlıyor: "10 rupilik (0.14 dolar) bir banknotum bile yoktu. Tek sahip olduğum şeyler, birkaç plastik kovaydı... Eskiden saç satın alan bir dükkan olduğunu hatırladım. Oraya gittim ve bütün saçlarımı 150 rupiye sattım."

Hindistan, en büyük insan saçı ihracatçısı; bu saçlar, dünya çapında saçlarına kaynak yaptırmak isteyenlere satılıyor. Ülkede, 'dualarının kabul gördüğüne' inananlar arasında tapınaklarda saç adamak da yaygın bir gelenek.

Ancak Prema'nın saçlarını satarak elde ettiği para sorunlara sadece geçici bir çözüm oldu. Üç çocuğuna pirinç alsa da, kısa süre sonra umudunu yeniden yitirmeye başladı ve intihar girişiminde bulundu. Kızkardeşinin kendisini şans eseri durdurmasıyla, bu noktadan sonra hayatı değişti...

Yerel bir tuğla fırınında çalışan bir arkadaşından Prema'nın durumunu duyan bir hayırsever, Bala Murugan, sosyal medyada ailenin durumunu anlattı. Murugan'ın kendisi de yoksulluk içinde büyümüştü; pirinç almak için kitaplarını satan annesi, umudunu yitirerek kendisini ve çocuklarını öldürmekten son anda vazgeçmişti...

SOSYAL MEDYADA BİR GÜNDE 120 BİN RUPİ TOPLANDI

Bala Murugan'ın sosyal medyada yazdığı mesaj, yüzlerce Hintlinin dikkatini çekti. Prema için bir günde 120 bin rupi (1670 dolar) toplandı. Prema, bu parayla borçlarının büyük kısmını kapattıktan sonra kampanyanın durdurulmasını istedi; şimdi işe döndü. BBC'nin aktardığına göre tefecilere ayda 700 rupi (10 dolar) taksitle kalan borcunu öderken, kadının içinde bulunduğu zor durumdan yeni haberdar olan yetkililer de aileye yardım sözü verdi.

Bununla birlikte, Prema'nın mali durumu sadece ona mahsus değil. Hindistan'ın ekonomik büyümesine rağmen, milyonlarca kişi her gün gıdaya erişimde bile zorlanıyor. Aşırı yoksulluk altında yaşayan insan sayısı sıralamasında ikinci olan Hindistan'da hükümetin ekonomi politikaları yoksul kitlelere erişim açısından yetersiz bulunuyor. (DIŞ HABERLER)