Meclis’te kadın vekillerden Las Tesis eylemi

CHP’li kadın milletvekilleri Meclis’te Las Tesis dansı yapan kadınlara yönelik polis müdahalesini, bu dansın şarkısının sözlerini söyleyerek protesto etti. İçişleri Bakanı Soylu, dans eden vekillere tepki gösterdi ve "Ben İçişleri Bakanı'yım, kanuna rağmen, Anayasa'ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Şili’de kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için yapılan ve dünyanın birçok ülkesine yayılan Las Tesis dansına Türkiye’de izin verilmemesi Meclis’te protesto edildi. İçişleri Bakanı Soylu ise dansa tepki gösterdi ve "Eğer bu Meclis, 'Bunları söylemeye devam etsinler' derse ben İçişleri Bakanı'yım, kanuna rağmen, Anayasa'ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım" dedi.

İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşmelerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Şili’de başlayan ve dünyanın her yerinde kadına karşı şiddete dikkat çekmek için yapılan bir dans var. Adı Las Tesis. Bu eylemi yapmak için dokunulmaz olmanız gereken tek ülke ise sayenizde Türkiye oldu. Şimdi kadın milletvekilleri olarak şiddet gören öldürülen tüm kadınlar adına size iki çift lafımız var” dedi.

Kadıgil daha sonra Las Tesis’in sözlerini söyledi. Bu sırada mor atkılar takan CHP’li kadın milletvekilleri de aralarında Emine Bulut’un olduğu son aylarda öldürülen kadınların fotoğraflarını gösterdi ve sıra kapaklarına vurarak şarkıya eşlik etti.

Sütlü'nün "Şimdi kadın milletvekilleri olarak şiddet gören, öldürülen tüm kadınlar adına size iki çift lafımız olacak." ifadesinin ardından CHP'li vekiller söz konusu dansın sözlerini sıra kapaklarına vurarak söyledi. Eyleme HDP'liler de destek verdi. (Fotoğraf: Ali Balıkçı - Anadolu Ajansı )

SOYLU, DANSA TEPKİ GÖSTERDİ: ANAYASAYA RAĞMEN EN GENİŞ HAKKIMI KULLANACAĞIM

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şili'de bu şarkının CHP Grubunun iddia ettiği gibi çıkmadığını belirterek "Polis 2 kadını öldürdü, onun için çıktı. Yani sizin söylediğiniz sebeple çıkmadı. Bu Almanya'da yok ama siz kendiniz buna bir mana üretebilirsiniz. Fakat bu Türkiye'de polise, hakime, devlete, Başkan'a 'tecavüzcü' ve 'öldüren' demeyi gerektirmiyor. Eğer dans da olacaksa hepimiz dans edelim ayrı da en çok dansı Latin Amerika yapıyor, ne durumda olduğunu biliyoruz" dedi.

Soylu, CHP Grubunun eylemine ilişkin, öldürülen kadınların her birisinin ortak acı olduğunu vurguladı. Şarkının sözlerindeki "Tecavüzcü sensin, öldüren sensin; polisler, hakimler, devlet ve başkan" şeklindeki ifadeleri aktaran Soylu, "Eğer bunları söyleyerek bu mesele çözülecekse Meclis de duysun. Eğer bu Meclis, 'Bunları söylemeye devam etsinler' derse ben İçişleri Bakanı'yım, kanuna rağmen, Anayasa'ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım" diye konuştu.

Bakan Soylu, milletvekillerinin de bakanların da sorumlu olduğunu belirterek "Tecavüzcü sensin, öldüren sensin; polisler, hakimler, devlet..." diye bir grubu çerçeve içerisine almamak gerektiğini söyledi. Soylu, "Dans, elbette ki dans… O zaman CHP Grubu 'Tecavüzcü demekte bir mahzur yok' desin. 'Tecavüzcü polis…' Böyle bir şey olabilir mi?" ifadesini kullandı. (DUVAR-AA)