Fransa'da erkekler 101 kadını öldürdü

Fransa'da ocak ayından bu yana 101 kadının aile içi şiddet sonucu öldürüldüğü açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransız basınında yer alan haberlere göre, ocaktan bu yana 101 kadın, eşinin veya resmi olarak birlikte yaşadığı kişinin saldırısı sonucu öldürüldü.

Ülkede geçen yıl 121, 2017'de ise 135 kadın aile içi şiddet sonucu hayatını kaybetmişti.

Fransa Demografik Etütler Enstitüsünün (INED) raporuna göre, ülkede her yıl yaklaşık 600 bin kadın cinsel saldırı ve şiddete uğruyor.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe ise kadın dernekleri, barolar ve polis temsilcileriyle bir araya geldi.

Kadına karşı şiddetle mücadele için 1000 farklı noktada sığınma evleri açılacak.

Kadınların şikayetleri konusunda polisin neler yaptığı da denetlenecek. 2020 başından itibaren 400 polis karakolunda denetimler başlayacak.

Kadın cinayetlerini önlemek için 5 milyon euroluk bir bütçenin ayrılacağını belirten başbakan Philippe, hukuki süreçlerin de sadeleştirileceğini, kendilerini tehdit altında hisseden kadınların korunması için şartların iyileştirileceğini söyledi.

Philippe, kadınlara karşı şiddet uygulayan erkeklerin elektronik kelepçeyle takibe alınması fikrini de hayata geçirebileceklerini belirtti.

Ancak aile içi şiddetle mücadele eden dernekler bu önlemlerin yeterli olmadığını, bu sorunla mücadele için daha etkili yöntemlerin gerektiğini savunuyor.

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 2018 yılında 121 kadın öldürüldü. 2019'da ise bu sayı ilk 8 ayda 101'i buldu.

Pazar günü de güney Fransa da 92 yaşındaki bir kadın, 94 yaşındaki kocası tarafından öldürülmüştü.

Ayrıca, dün ülkenin güneyindeki Cagnes-sur-Mer kasabasında birkaç gün önce birlikte yaşadığı kişi tarafından öldürülen ve cesedi bir otoparktaki çöp yığının altında bulunan genç kadın için gösteri düzenlenirken eylemde kadına yönelik şiddete tepki gösterildi.

Fransa, en fazla kadın cinayeti işlenen Avrupa ülkelerinden biri. Fransa'yı Almanya, İsviçre, İspanya ve İtalya takip ediyor. (Dış Haberler)