Bolsonaro'dan Brigitte Macron'a cinsiyetçi saldırı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Amazon'daki yangınları uluslararası gündeme taşıma girişimlerini kişisel bir zemine çekmeyi tercih etti. Bolsonaro, Macron'un eşi Brigitte Macron hakkındaki hakaret içerikli bir paylaşıma, "Adamı küçük düşürmeyin, ha ha" yanıtıyla destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Amazon'daki yangınlara dair eleştirileri nedeniyle Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile yaşadığı gerilim giderek kişisel bir hal alıyor. Bolsonaro, bir destekçisinin Macron'un eşi Brigitte Macron ile ilgili yaptığı hakaret içerikli paylaşıma destek verdi. Macron ise "Brezilya bu işe uygun bir devlet başkanını hak ediyor" yanıtını verdi.

Gerilimin arka planında, Brezilya'da Bolsonaro'nun Amazon'u madencilere ve imara açma yönündeki açıklamaları sonrası tırmanan orman yangınları konusunda Macron'dan gelen çıkışlar yatıyor. Macron haftasonunda ev sahipliği yaptığı G7 zirvesi öncesinde Amazon'daki yangınlar hakkında "Evimiz yanıyor... Bu bir uluslararası kriz" açıklaması yapmış ve G7 liderlerine Amazon'daki acil durumu ilk gündem maddesi olarak ele alma çağrısında bulunmuştu.

Brezilya hükümeti bu açıklamalara 'içişlerine karışma' gözüyle bakarken, Bolsonaro önce Fransa'yı 'sömürgeci bir bakış açısıyla davranmakla' suçladı; ardından da Macron'a şahsi bir 'saldırıda' bulunmaktan geri durmadı. Brezilya Devlet Başkanı, bir destekçisinin sosyal medyada Macron'un eşi Brigitte Macron ile kendi eşini kıyaslayıp, "Şimdi Macron'un niçin Bolsonaro'nun peşine düştüğünü anlıyor musunuz?" yazdığı mesaja şu yanıtı verdi: "Adamı küçük düşürmeyin, ha ha."

Macron ise Bolsonaro'nun eşi hakkındaki bu yorumuna tepki gösterdi. Brezilya Devlet Başkanı'nın eşi Brigitte hakkında son derece saygısız bir yorum yaptığını söyleyen Macron, 'Brezilya'nın bu işe uygun bir devlet başkanını hak ettiğini' söyledi. Macron, "Bu, öncelikle onun kendisi ve Brezilyalılar için üzücü bir durum. Brezilya halkına saygı duyduğum için umuyorum ki, kısa süre içinde bu işe uygun bir devlet başkanına sahip olacaklar" dedi.

İki lider arasındaki gerilimin kaynağı olan Amazon yangınları ise söndürülebilmiş değil. Brezilya ordusunun uluslararası tepkilerin artması üzerine cuma günü devreye girmesine ve yangınlara savaş uçakları ile müdahale etmesine rağmen, yangınlar devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

Amazon yağmur ormanları yanıyor: Her bir dakikada bir futbol sahası büyüklüğünde orman kayboluyorAmazon yağmur ormanları yanıyor: Her bir dakikada bir futbol sahası büyüklüğünde orman kayboluyor

Bolsonaro etkisi: Altın madencileri Amazon'da bir kabileye saldırdıBolsonaro etkisi: Altın madencileri Amazon'da bir kabileye saldırdı