Japon Çalışma Bakanı'ndan cinsiyetçi 'tespit': Kadınlar işe topuklu ayakkabıyla gitmeli

Japonya'da kadınların işe topuklu ayakkabı ile gitme zorunluluğuna karşı isyanına Çalışma Bakanı Takumi Nemoto'dan itiraz geldi. Japon bakan, binlerce kadının karşı imza topladığı kural için "Toplumsal açıdan kabul gören bu" yorumunu uygun gördü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya, kadınların iş yerlerinde topuklu ayakkabı giyme zorunluluğunu tartışıyor. Çalışma ve Sağlık Bakanı Takumi Nemoto'nun, kadınlar tarafından sosyal medyada bu kurala karşı başlatılan kampanyaya karşı çıkması tepki çekti.

Japonya'da kadınlar, oyuncu ve yazar Yumi Ishigawa'nın girişimiyle #KuToo etiketinin kullanıldığı bir kampanya başlatmıştı. Japonca'da 'Kutsu' sözcüğü 'ayakkabı' anlamına gelirken, 'Kutsuu' da 'acı' demek. Bu sözcükler üzerinden kadına yönelik şiddet ve tacizi protesto etmek üzere başlatılan #MeToo (Ben de) hareketine de gönderme yapan Japın kadınlar, ülkedeki şirketlerin kadınlar için getirdiği topuklu ayakkabı giyme zorunluluğuna karşı çıkıyordu.

Kampanyada, işverenlerin kıyafet yönetmeliklerini değiştirmesi ve topuklu ayakkabı şartının kaldırılması amacıyla yaklaşık 20 bin kişinin imza toplanmış ve bildiri, önceki gün Çalışma Bakanlığı'na iletilmişti. Ancak Çalışma ve Sağlık Bakanı Takumi Nemoto, kadınlar için 'uygun olanın işe topuklu ayakkabılarla gitmeleri olduğunu' iddia ederek kampanyaya karşı çıktı.

Nemoto, Meclis'teki bir oturumda bu konu hakkında gelen soruya "Mesleki açıdan gerekli ve uygun olması nedeniyle toplumsal açıdan kabul gören bir durum var" yanıtını verdi. (Dış Haberler)