Kadınlar 8 Mart'ta krize karşı alana çıkıyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Ankaralı kadınların buluşma adresi saat 12 30'da Sakarya Caddesi olacak. Kadınlar alanlarda "Krize, savaşa, eşitsizliğe karşı mücadeleyle güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz" diyecek. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında meydanlarda olacaklar. Ankara'daki buluşma adresi ise saat 12 30'da Sakarya Caddesi...

Ankara Kadın Platformu üyesi Yurdagül Çabat, bu yılki taleplerini açıkladı. "Krize, savaşa, eşitsizliğe karşı mücadeleyle güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz" şiarıyla alanlarda olacaklarını söyleyen Çabat, Türkiye'deki ekonomik krizin emekçilerin sırtına yıkılmaya çalışıldığını vurgulayarak, "Krizden en çok etkilenen kesim kadınlar oluyor. En çok antidepresanın kadınlar tarafından kullanıldığı söyleniyor. Bunun nedeni çıkış yolu bulamayan kadınların bunalıma girmesi" dedi.

KADINLAR, YAŞAM ALANLARININ GÜVENLİ OLMASINI İSTİYOR

Ankara Kadın Platformu üyesi Yurdagül Çabat 'En çok antidepresanın kadınlar tarafından kullanıldığını" söylüyor.

31 Mart Yerel Seçimi yaklaşırken belediye başkan adaylarından kadınların taleplerini açıklayan Çabat şunları belirtti, "Saat 22 30'dan sonra kadınlar sokaklarda olamıyor. Kızılay gibi merkezi bir yerde bile kadınlar kendini güvende hissedemiyor. Kadınlar için güvenli kentler istiyoruz. Bunları aydınlatma, ulaşım gibi hizmetlerle yapabilirler. Şiddet, taciz ve tecavüze uğrayan kadınlar için sığınma evleri talep ediyoruz. Sığınma evlerinin sayıları çok yetersiz. Çalışan kadınlar için her mahalleye ücretsiz kreş istiyoruz."

Ankara Kadın Platformu üyesi Yurdagül Çabat kadın haklarının gün geçtikçe kısıtlanmaya çalıştığını şöyle anlattı, "2016 yılında Meclis Genel Kurulu'na gelen Meclis Boşanmaları Önleme Komisyonu Raporu'nda yer alan maddeler hayata geçirilmeye çalışılıyor. Tecavüzcülere af yasası ve nafaka tartışmaları, kürtajı kaldırmaya çalışmaları, Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'a ve İstanbul Sözleşmesine yapılan saldırlar bundan bağımsız değil. Biz kadınlar olarak emeğimize ve bedenimize yönelik saldırıları geri çektirdik, bugün de bunu yapmaya devam edeceğiz."

Çabat kadınların çalışma yaşamında görünmez olduğunu hatırlatarak, "Kadın istidamı azalırken, istihdam edilenler de güvencesizliğe yönlendiriliyor. Bir dönem Aile ile İş Yaşamını Uyumlaştırma Projesi çıkardılar. Esnek çalışma biçimlerini kadın emeği üzerinden hayata geçirmeye çalıştılar. Ailenin bütün yükü kadınların üstünde olduğu için bu tür çalışma biçimlerini kabul etmek zorunda kalıyorlar. Onlar üzerinden rıza üretiliyor" dedi.

13’ÜNCÜ FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ

Feministler, hava karardıktan sonra sonra kadınların sokakları terk etmesi gerektiği görüşünü redderek başlattıkları “Feminist Gece Yürüyüşü”nün 13’üncüsünü, bu yıl 8 Mart’ta gerçekleştirecekler. Kadınlar saat 20 00’de Sakarya Caddesinde buluşarak Kızılay’da yürüyecekler.