Kadıköy'de Mahsa Jîna Emini anması: Diktatörlere karşı özgürlük demeye devam ediyoruz

Mahsa Jîna Emini’nin İran’da öldürülmesinin yıl dönümünde kadınlar Kadıköy'de bir araya geldi. Açıklamada, "İran’da, Türkiye’de ve her yerde diktatörlere karşı özgürlük demeye devam ediyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mahsa Jîna Emini’nin İran’da başını İslami kurallara ‘uygun bir şekilde örtmediği’ gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınmasının ve üç gün sonra gözaltında katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti.

Kadınlar, Emini’nin ölümünün yıl dönümünde İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bir araya geldi. Saat 17.00’de Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılacak protesto öncesi meydan ve çevresi abluka altına alındı.

Kadınlar saat 16.00’da İskele Meydanı'na gelmeye başladı. Emniyetle yapılan müzakerenin ardından alana girişlere izin verildi. Kurulan arama noktasından geçenler meydanda toplanmaya başladı.

Ancak İranlı kadınlar ve uluslararası basın alana alınmadı. Kadınlar yeni bir ‘talimat’ gelene kadar kapıda bekletildi. Bu sırada kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı.

İranlı kadınlar daha sonra alana alındı.

‘İRANLI KADINLARLA DAYANIŞMAK İÇİN SOKAKLARA ÇIKTIK’

Mahsa Jîna Emini anmasının ardından basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe yapıldı. Açıklamayı yapan Şenay Kumu, şunları söyledi:

"Mahsa’nın öldürülmesinin ardından İran’ı saran mücadele günden güne büyüdü. Kadınların Kürdistan eyaletinde Mahsa’nın mezarı başında attığı ‘Kadın, yaşam, özgürlük’ sloganı tüm şehirleri sardı, sınırların dışına taştı. Protestolar birkaç gün içinde İran’ın 31 eyaletine ve 100’den fazla şehrine yayıldı. Ülke dışında ise birçok ülkede ve şehirde protestolar yaygınlaştı. Bizler de Mahsa Emini’nin öldürülmesinden sonra İran’da büyüyen direnişi selamlamak, İranlı kadınlarla dayanışmak için Türkiye’de sokaklara çıktık. Bugün bir kez daha yan yanayız. İran’da, Türkiye’de ve her yerde diktatörlere karşı özgürlük demeye devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz; İran’da da Türkiye’de de diktatörler ve onların toplumsal dayatmaları benzer.”

‘HİÇBİR GERİCİ GÜÇ ÖZGÜRLEŞMEMİZE ENGEL OLAMAYACAK’

"Bugün bu topraklarda erkek şiddetine karşı mücadelemizle kazandığımız yasalar, boşanma hakkımız, sokakta ne giydiğimiz, gece kaçta eve döndüğümüz, ne içtiğimiz, cinsel yönelimimiz, cinsiyet kimliğimiz, insanca, güvenceli bir yaşam hakkımız hepsi tehdit altında, hepsi saldırı altında" ifadelerini kullanan Zilan Suyu, yaptığı Kürtçe konuşmada, şöyle devam etti:

"Bütün bunlar olurken İran’daki molla rejimiyle, Saray rejimi arasında ilişkiler bütün sıkılığıyla devam ediyor elbette. Eylül başında yeni Dışişleri Bakanı, eski MİT Başkanı İran heyetiyle Tahran’da buluştu. Konu belli; 'sınır güvenliği', 'terörle mücadele', ticaret, ulaştırma, enerji yatırımları... İran’da idamların devam ettiği 2023 Ocak ayında Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi yarım milyar dolara ulaşmış. Onlar için her ne olursa olsun ticaret sürmeli, sürüyor! Halklar içinse özgürlüğün ve barışın tek yolu birlikte mücadele. Hayatımızı koca bir hapishaneye çevirmeye çalışıyorlar. Bazen nefes almakta zorlandığımızda bizi mücadelemiz ve dayanışmamız yan yana getiriyor. Sokaklara çıkıyoruz, haklarımıza yönelen saldırıları, kazanımlarımızı gasp etmelerini engelliyoruz. Ve çok iyi biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak."