Kaboğlu: Dezenformasyonla mücadele teklifi dezenformasyon önerisidir

CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu sosyal medya yasasını eleştirdi. SADAT temsilcisinin “Bu vatanı sandıkta teslim etmeyiz” sözlerini hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- AK Parti ve MHP’nin “dezenformasyonla mücadele” olarak nitelendirdiği basın kanununda değişiklik yapılmasına dair teklif bu hafta Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam edecek.

Teklifin birçok maddesine itirazı bulunan muhalefet özellikle “sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse” için hapis cezası öngören 29. maddesinin çıkarılmasını talep ediyor.

Komisyon görüşmelerini takip eden CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, teklifle ilgili yazılı açıklamasında, “Seçim tarihi hızla yaklaşırken, AKP-MHP ittifakının ifade özgürlüğünün zapturapt altına alınması için elinden geleni ardına koymayarak şimdi de sosyal medyayı kıskaca aldı” değerlendirmesinde bulundu.

 

'ANAYASA’NIN BİRÇOK MADDESİNE AYKIRI'

İnternet ve sosyal medyaya ilişkin düzenleme öngören teklifi “demokratik toplumu sönümlendirme girişimi” olarak nitelendiren Kaboğlu şunları ifade etti:

“Getirilmek istenen, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçu, çok yönlü olarak sorunlu: 'ülkenin iç ve dış güvenliği', 'kamu düzeni' ve 'genel sağlık' kavramları, son derece geniş kapsamlı olup, suçun nesnel olarak çerçevelenmesi olanaksız. “Gerçeğe aykırı bilgi”, çeşitli kamusal sorunlarda neyin “gerçek” olduğunu saptamak kolay olmayıp, tanımı gereği doğru ya da yanlış olamayacak değer yargılarının da cezalandırılması riskini yaratmakla, Anayasa’nın birçok maddesine aykırı.”

Anayasa Komisyonu sözcüsü Kaboğlu, “Siyasetçilerin konuşmalarını canlı olarak yayımlayan kanallara yaptırım uygulayan RTÜK’ün demokratik siyaseti sönümlendirmeye çalıştığı bir sırada, paramiliter nitelikte sözde bir şirket temsilcisinin (SADAT) 'Bu vatanı sandıkta teslim etmeyiz' sözlerine karşı herhangi bir işlem yapılmayan bir ortamda bu teklifin kendisinin asıl tam bir dezenformasyon önerisi” olduğunu söyledi. (DUVAR)