Kaboğlu: AK Parti’nin teklifi ‘korsan torba’ya dönüştü

CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Hazine’ye 200 milyar ek borçlanma yetkisi getiren teklife ilişkin ‘korsan torba’ değerlendirmesini yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, özelleştirilen limanların sözleşme sürelerini 49 yıla uzatan düzenlemenin de yer aldığı torba kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kaboğlu, Meclis Sanayi Komisyonu’nda kabul edilen teklif için “Korsan torbaya dönüştü” dedi.

“Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Sanayi Komisyonu’nda kabul edildi. Önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen teklife ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, teklifte Anayasa’ya ‘çok yönlü’ aykırı maddeler bulunduğunu ifade etti.

AK PARTİ’NİN TEKLİFİ ‘KORSAN TORBA’YA DÖNÜŞTÜ

Komisyon görüşmelerinin son gününde, sabaha karşı getirilen önergeye de dikkat çeken Kaboğlu, bu önergeyle yürütmeye, kaynağı nereye gideceği bilinmeyen 200 milyar lira ek borçlanma yetkisi verildiğini belirtti. Seçilmişlerin yetkilerinin atanmışlar eliyle gasp edildiğini ifade eden Kaboğlu, son dakika getirilen bu borçlanma yetkisiyle önerinin ‘korsan” torba’ya dönüştüğünü söyledi.

'LİMAN TEKLİFİNİN DÖRDÜNCÜ KEZ GETİRİLMESİ ‘ANAYASA SUÇU’

Teklifte yer alan, özelleştirilen limanların sözleşme sürelerinin 49 yıla uzatılmasını sağlayan düzenlemeye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kaboğlu, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararına karşın, limanlarla ilgili düzenlemenin dördüncü kez getirilmesini ‘Anayasa suçu’ olarak niteledi.

FARKLI SENDİKAYA ÜYE OLAN KAMU EMEKÇİLERİ ARASINDA EŞİTSİZLİK YARATMAK ANAYASA’YA AYKIRI

Teklifin toplu sözleşmelerle ilgili 11 ve 12. maddelerinin Danıştay kararlarına rağmen kabul edildiğini belirten Kaboğlu, “2 milyona yakın sendika üyesi kamu görevlisi bulunuyor. Bunların tamamı toplu sözleşme ikramiyesi alıyor. Eğer teklifteki bu düzenleme yürürlüğe girerse, 400 bin kamu görevlisinin üç ayda bir aldığı tutar 707 liradan 250 liraya inmiş olacak. Oysa Danıştay kararına göre aynı hizmet iş kolunda çalışıp aynı işi yapan kamu görevlileri arasında, farklı sendikaya üye oldukları için eşitsizlik yaratılması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır” diye konuştu.

OHAL KOMİSYONU’NU ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI

OHAL Komisyonu’nun yetkilerinin çeşitli kamu kurumlarına devredilmesine ilişkin düzenlemeye de değinen Kaboğlu, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun yol açtığı mağduriyetlerin belirlenebilmesi ve giderilebilmesi amacıyla Meclis’te komisyon kurulması gerektiğini söyledi. Kaboğlu, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Binlerce mağduru, adeta gaz odası işlevi gören ve iki yıllığına kurulan OHAL Komisyonu önünde 6 yıldır bekleten kanuna eklenen madde ile başvurusu sonuçlanmayanlara ilişkin kararların ilgili kurumlarca verilmesi öneriliyor. Kamu görevinden hukuk dışı şekilde çıkarılmasına neden olan kuruma, ‘iadelerine sen karar ver’ deniliyor. 15 Temmuz darbe girişimini siyasi fırsatçılığa çeviren ve ülkeyi tek kişi yönetimine mahkûm eden Cumhur İttifakı, hukuksuzluklarını sürdürmekte ısrar ediyor” dedi. (DUVAR)