Johnson & Johnson aşılarında üretim hatası: 15 milyon doz çöpe atıldı

Johnson & Johnson'ın tek dozlu Covid-19 aşısının üretiminde kriz yaşanıyor. ABD'deki bir tesiste AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşıları yanlışlıkla birbirine karıştırıldı, 15 milyon doz çöpe gitti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tek doz halinde yapılması ve özel depolama standartları gerektirmemesi nedeniyle en çok önemsenen Covid-19 aşılarından birini üreten Johnson & Johnson firması, bir üretim hatasıyla gündemde. ABD'de hem Johnson & Johnson hem AstraZeneca aşılarının üretildiği bir tesiste, çalışanların iki aşının bileşenlerini karıştırması nedeniyle milyonlarca doz aşı çöpe atıldı. New York Times gazetesi, çöpe atılan miktarın 15 milyon doz olduğunu duyurdu.

New York Times'ın kaynak göstermediği haberde, hatanın birkaç hafta önce Baltimore kentinde bulunan Emergent Biosolutions isimli firmanın üretim tesisinde yaşandığı belirtildi. Buna göre, tesiste çalışanlar Johnson & Johnson ile AstraZeneca aşılarının bileşenlerini yanlışlıkla birbirine karıştırdı. Sonuç olarak Johnson & Johnson aşıları kalite kontrolünü geçemedi ve çöpe atıldı.

Johnson & Johnson'dan yapılan açıklamada 'bir parti bileşenin çöpe atıldığı' belirtilirken, doz miktarı verilmedi. Firma, hatalı karışımların nihai şişeleme ve paketleme sürecine gelinmeden atıldığını, ABD'li sağlık yetkililerinin de bilgilendirildiğini duyurdu. Tesisin daha iyi denetlenmesi için bir ekip gönderileceği de açıklandı. 

Johnson & Johnson bu krize rağmen üretimin darbe almadığını belirtse de, siparişlerin tedarikinde sorun yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu. Joe Biden yönetimi geçtiğimiz ay, bu aşının ilk dozlarının beklenenden daha az tedarik edildiğini ve daha yoğun üretimin yollarının arandığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)