Jîna Amini'nin ölümünü haber yapan gazetecilere 'ABD ile işbirliği' suçlaması

İran Yargı Erki Sözcüsü Setayeşi, 'ahlak polisi'nin gözaltında katledilen Mahsa Jîna Amini ile ilgili haber yapan iki tutuklu gazeteci kadının 'ABD hükümetiyle işbirliği yaptığını' iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran yargısı, Mahsa Jîna Amini'nin 'ahlak polisinin' gözaltında katledilmesini haber yapan iki tutuklu gazeteci kadını 'ABD ile işbirliği yapmak' ile suçladı.

AA'nın İran devlet televizyonundan aktardığına göre, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, tutuklu gazeteciler Nilüfer Hamidi ve Elahe Muhammedi hakkındaki suçlamanın ve yargı sürecinin sorulması üzerine, "Nilüfer Hamidi ve Elahe Muhammedi adlı iki gazeteci hakkındaki suçlamanın Mahsa Amini hanımın ölümüyle veya onların gazetecilikleriyle ilgisi bulunmuyor. Bu iki zanlı, zaman zaman düşman Amerikan hükümetiyle işbirliği yaptı. Bu konuda bir rapor yakında kamuoyuna sunulacak" ifadelerini kullandı.

Yargı Erki Sözcüsü Setayeşi, gazetecilerin avukatlarının savunmalarını mahkemeye sunduğunu, kararın yazım aşamasında olduğunu ve yakında açıklanacağını belirtti.

Ne olmuştu?

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de 'ahlak polisi' olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından 'başörtüsünü düzgün bağlamadığı' gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin yitirmesi ülkede geniş çaplı protestolara sebep olmuştu.

"Şark" gazetesi çalışanı Nilüfer Hamidi, Jîna Amini komadayken hastaneye giderek durumu kamuoyuna duyurmuş ve kısa süre sonra tutuklanmıştı. "Hem Mihen" gazetesi muhabiri Elahe Muhammedi de geçen yıl eylül ayında Mahsa Emini'nin cenaze törenini haberleştirmek için Sakkız kentine gitmiş, ardından tutuklanmıştı.

Yargı Erki Sözcüsü Setayeşi, Kasım 2022'de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iki gazetecinin 'ulusal güvenliğe karşı suç işlemek' ithamıyla tutuklandığını ve söz konusu davanın yakında karara bağlanacağını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)