Japonya'da ölü sayısı 110'a yükseldi: 'Artçı şoklar hâlâ devam ediyor'

Japonya'nın batısında yılın ilk günü yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremde can kaybı 110'a yükseldi. 200'ü aşkın kişinin nerede olduğu halen bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'nın batısında 1 Ocak Pazartesi günü meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 110'a yükseldi. Enkaz altında kalan kişileri kurtarma çalışmaları altıncı gününde devam ederken, 200'den fazla kişi hâlâ kayıp.

Reuters'ın haberine göre, deprem sebebiyle altyapının zarar gördüğü Hokuriku'da 22 bin haneye elektrik verilemiyor. Yağışlı hava ise yardım bekleyen 30 bini aşkın depremzedeye ulaşma çabalarını sekteye uğratıyor. Ölü sayısının bir günde 94'ten 110'a yükseldiğinin açıklanmasının ardından Başbakan Fumio Kişida, "Ortaya çıkan hasarın büyüklüğünün çok iyi farkındayım" diyerek depremde zarar gören yolları onarma çalışmalarını hızlandırma talimatı verdi. Ülkede bundan önce en ölümlü deprem 2016 yılında güneybatıdaki Kumamoto bölgesinde yaşanmış, bu depremde 276 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

'DEPREM OLURSA HEMEN KAÇMAK İÇİN ARACIMIZDA KALIYORUZ'

Deprem sebebiyle evleri yıkılan ya da evlerine giremeyen kişiler gıda, su ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamak için tahliye merkezlerine sığınırken, bazı kişiler araçlarında kalmayı tercih ediyor. Bu kişilerden olan 75 yaşındaki Yutaka Obayashi ve 73 yaşındaki eşi Akiko, bir tahliye merkezinde bir gece geçirdikten sonra evlerine dönüp kendi araçlarında uyumayı seçtiklerini anlattı. Obayashi, Reuters'a yaptığı açıklamada, "İnsanları bakışları beni tedirgin ediyor. O kadar çok insanla yaşamaktan hoşlanmıyorum" dedi.

Depremin ardından ailesiyle birlikte aracında kalan Ayuko Noto da bu şekilde kendilerini olabilecek yeni depremlerden ve olası tsunami dalgalarından korumayı umduklarını söyledi. 47 yaşındaki Noto, "Artçı sarsıntılar hâlâ devam ediyor. Evimiz yerine aracımızı seçiyoruz çünkü başka büyük bir deprem olursa hemen kaçabiliriz" dedi. Daha ne kadar bu şekilde yaşayacakları sorusunu da yanıtlayan Noto, "Buna bir cevabım yok" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)