Japonya Rusya'nın Kuril müzakereleri kararına tepkili: Kabul edilemez

Rusya'nın Japonya'yla Kuril Adaları'ndaki ihtilaf üzerine yürüttüğü barış müzakerelerini askıya alma kararı tartışılıyor. Tokyo, Ukrayna krizi nedeniyle alınan karara "Son derece yersiz" tepkisi verdi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'yla Japonya arasında Ukrayna kriziyle birlikte artan gerilim başta Kuril Adaları'ndaki ihtilaf olmak üzere iki ülke arasındaki barış anlaşması müzakerelerini de etkiledi.

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Rusya’nın II. Dünya Savaşı'nda elde edilen bölgelerle ilgili devam eden barış anlaşması müzakerelerini "Tokyo’nun Ukrayna politikası" nedeniyle askıya alma kararının "kabul edilemez" olduğunu" belirtti; kararı şiddetle protesto ettiklerini kaydetti.

Japonya’nın Kuzey Toprakları sorununu çözme ve bir barış anlaşması imzalama konusundaki temel tutumunun değişmediğini de belirten bakan, “Rusya’nın eylemleri son derece yersiz ve kesinlikle kabul edilemez” açıklaması yaptı.

RUSYA MÜZAKERELERİ ASKIYA ALMIŞTI

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Japonya’nın Rusya'ya yönelik yaptırımlara destek vermesi nedeniyle barış anlaşması müzakerelerinin tek taraflı askıya alındığı belirtilmişti. 

Bakanlık, Tokyo’nun Ukrayna politikasına atıfla, “Bu şartlar altında her iki ülke için de önemli olan bir belgenin imzalanması konusunda görüşme yapılması mümkün değildir” ifadelerine yer verilmişti. Açıklamada, Japonya vatandaşlarının Rusya'nın kontrolündeki Hokkaido açıklarındaki adalara vizesiz giriş programının da askıya alındığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)