Jacinda Ardern'den 'cumhuriyet' açıklaması: Yönetim değişikliği gündemimizde değil

Yeni Zelanda Başbakan Jacinda Ardern, yönetim değişikliğinin hükümetin 'yakın zamanda gündeminde olan bir şey olmadığını' ve bu konunun 'aciliyetinin bulunmadığını' dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz Milletler Topluluğu’na üye ülkelerden olan ve İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth’in 'devlet başkanı' olarak tanındığı Yeni Zelanda’da Başbakan Jacinda Ardern, Elizabeth’in ölümünün ardından yönetim değişikliğine ilişkin ilk kez değerlendirmede bulundu. Ardern, yönetim değişikliğinin hükümetin 'yakın zamanda gündeminde olan bir şey olmadığını' ve bu konunun 'aciliyetinin bulunmadığını' ifade etti. Ardern, yönetim değişikliği ile kraliçenin ölümünü birbirine bağlı olaylar olarak ele almadığını vurguladı.

AA'nın aktardığına göre, daha önce pek çok kez yönetim değişikliğine ilişkin desteğini dile getiren Ardern, “Yeni Zelanda’nın zamanla varacağı yerin bu (cumhuriyet) olduğuna inanıyorum. Bunun benim yaşam sürem içinde gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi. Ardern ayrıca, kraliçenin anısına 26 Eylül’ün resmi tatil ilan edildiğini ve Kraliçe 2'nci Elizabeth için anma töreni düzenleyeceklerini duyurdu.

Avustralya’da ise Yeşiller Partisi lideri Adam Bandt, kraliçenin ölümünün ardından attığı başsağlığı tweetinde Avustralya’nın ilerlemesi ve cumhuriyete geçiş yapması gerektiğini vurguladı. Bandt, sosyal medya paylaşımında," Şimdi Avustralya ilerlemeli. Bir Cumhuriyet olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Antigua ve Barbuda'nın Başbakanı Gaston Browne, ülkede 3 yıl içinde cumhuriyete geçiş için referandum düzenlenebileceğini duyurmuştu.