İzmir'deki konteyner kent tahliye ediliyor: Biz de 'vatan haini' olduk

İzmir depreminin ardından Bayraklı'da kurulan konteyner kent, Maraş merkezli deprem sonrası İzmir'e gelen depremzedelerin yerleştirileceği gerekçesiyle tahliye ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin ardından İzmir Valiliği ve AFAD iş birliği ile Bayraklı'da kurulan Geçici Konaklama Merkezi'nde yaşayan depremzedeler, Maraş merkezli deprem gerekçe gösterilerek bugün itibariyle tahliye edilmeye başlandı.

Konteyner kentte kalan depremzedelere gönderilen tebligatta, Maraş merkezli meydana gelen depremin ardından İzmir'e gelecek olan depremzedelerin konteyner kente yerleştirileceği belirtildi.

Konteyner kentten çıkarılmak istenen depremzedeler, gidecekler yerleri olmadığını belirterek beklemeye başladı. 

'GİDECEK YERİMİZ YOK'

Konteyner kentte kalan depremzedelere gönderilen tebligatta şu ifadeler yer aldı: "6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremde etkilenen vatandaşlardan İzmir'e gelenlerin Bayraklı Geçici Konaklama Merkezi'ne yerleştirilecek olmasından dolayı ikinci bir yazışmaya mahal vermeksizin 13.03.2023 mesai bitimine kadar konteynerinizi içinde demirbaş eşyaları ile birlikte teslim ederek çıkış işleminizi yaptırmanız gereklidir. Konteynerinizi size verilen süre için tahliye etmemeniz durumunda tahliye ile ilgili gerekli işlemler yönetim birimince gerçekleştirilecektir" denildi.

Tahliye işleminin sabah erken saatlerde başladığı öğrenilirken, Geçici Konaklama Merkezi kapısına çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Tahliye edilen depremzedeler ise Geçici Konaklama Merkezi kapısında çaresizce bekleyişini sürdürüyor. Tahliye edilen depremzedelerin konteyner kent yakınlarındaki bir alana çadır kurarak orada konaklayacağı belirtildi.

Depremzedelerden Meryem Tülin Yumlu, sokağa atıldıklarını vurgulayarak, "Bir hafta önce bize bir yazı geldi ve boşaltmamız istendi. Bugün de çevik kuvvetle sokağa attılar. Eşyalarımızı da AFAD'ın deposuna götürdüler. Eşyalarımız da mahvolmuş durumda. Ben de dava açacağım ve hakkımı arayacağım. Yapılan insan haklarına aykırı bir davranış. Devlet burayı bize kucak açarak yaptı. Biz buraya zorla girmedik ama şimdi zorla çıkarılıyoruz. Maraş depremzedeleri için çıkarıldığımız söyleniyor. Yanlış kararlar verildiğini düşünüyorum. Biz de depremzedeyiz, mağduruz. Bundan sonrasında burada çadırlar kurarak kalacağız. Belki oradan da bizi atmak isteyecekler ancak başka çaremiz yok. Çünkü gidecek yerimiz yok" diye konuştu.

'SANKİ SUÇ İŞLEMİŞİZ GİBİ POLİSİ BURAYA YIĞDILAR'

35 yaşında engelli bir çocuğu olan ve kendisi de ilik nakli bekleyen Gül Ok isimli depremzede de "Sokağa atıldık. Ben henüz çıkarılmadım ancak 10 gün sonra da bizi çıkaracaklar. Çok zor durumdayız. Nereye gideceğiz? Kira ödeyebilecek durumda da değiliz. 'Bize bir ev verin kira öder gibi ödeyelim' dedik. Onu da vermediler. Bize güvenilir bir alan göstersinler. Televizyonda vekiller çıkıp 'milletin vekiliyiz' demeyi iyi biliyorlar. Hani neredeler? Yapılan işlem insan haklarına aykırı. Bu İzmirli depremzedelere yapılan bir darbedir" dedi.

Depremzedelerden Tuba Tuzcu, "Bir hafta süre verdiler ve 'çıkın' dediler. Şu an tek kalanları çıkarıyorlar. Bir hafta sonra da bizi çıkaracaklar. Şoktayız. Depremzede bir kadını kolundan tutup yalınayak çıkardılar. Sanki insanlar suç işlemiş gibi polisi de buraya yığdılar. Biz de 'vatan haini' olduk galiba. Bir gün süre isteyen bile oldu ancak onu bile vermediler. Biz böyle insanlık dışı bir şey görmedik. Ev sahipleri bile kiracıyı çıkarmadan önce süre veriyor" ifadelerini kullandı.