İzmir'de yüzlerce kadın sokaklara çıktı: 'Eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız'

İzmir’de merkez ve ilçelerde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yüzlerce kadın sokaklara çıktı.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İzmir’de de yüzlerce kadın sokaklardaydı.

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, “Eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız” yazılı pankart ile ÖSYM binası önüne yürüdü.

Yürüyüşte kadınlar, sık sık “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son”, “Dayanışma sürüyor mücadele büyüyor” ve “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attı. Yürüyüşe İzmir Kemalpaşa’da Abalıoğlu Holding’e ait Lezita piliç eti işleme fabrikasında grevde olan kadın işçiler de katıldı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan kadınlar, AK Parti ve MHP iktidarının "kutsal aile adı altında ırkçı, faşist, baskıcı rejimine meşruiyet sağlamak için kadınların kazanılmış haklarına pervasızca saldırdığını" belirtti.

Açıklamada, “Kadın ve LGBTİ düşmanı politikalarınıza karşı, birbirimizden, dayanışmamızdan, haklarımızdan, hayatlarımızdan ve mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Erkek egemen kapitalist düzeninize karşı, eşit, özgür bir hayatı kazanana dek örgütlü mücadelemiz devam edecek” denildi.

Lezita işçileri ise kötü çalışma koşullarına dikkat çekerek, “Hakkımızı alamıyoruz. Mesaili çalışıyoruz, mesai paralarımızı alamıyoruz. Şu an grevdeyiz. Hepinizin desteğini bekliyoruz” dedi.

FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ

Öte yandan Feminist Gece Yürüyüşü için yine Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan eski Leman Kültür önünde yüzlerce kadın bir araya geldi.

Tevgera Jinen Azad (Özgür Kadın Hareketi) ve DEM Parti Kadın Meclisi üyesi kadınlar da Alsancak Vapur İskelesi’nde toplanarak Feminist Gece Yürüyüşü için sloganlarla eski Leman Kültür önüne yürüdü.

"Patriyarkal kapitalizme, kutsal aileye savaşa karşı gücümüz birbirimizden, gücümüz feminizmden" yazılı pankart ile "Faşizme karşı buradayız güçlüyüz", "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir", "Erkeklere makul bir mücadele borcumuz yok" gibi birçok döviz taşıyan kadınlar, sloganlarla Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte HDP İzmir İl Binası'na yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz başta olmak üzere katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Yürüyüşe, DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Türkan Aslan Ağaç ve İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk da katıldı.

'FETVALARINIZ, ŞİDDETİNİZ, BASKINIZ SÖKMEDİ, SÖKMEYECEK'

Yürüyüşün ardından kadınlar, Türkçe, Kürtçe ve Arapça açıklama yaptı.

Dünyanın birçok yerinde sağ-muhafazakarlığın yükselişiyle kadınlara ve LGBTİQ+’lara yönelik şiddet ve nefret politikalarının her geçen gün arttığı belirtilen açıklamada, yaşanan tüm sorunlara dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu düzeni, geleceksizliği, şiddet dolu yaşamları kabul etmeyen kadınlar, lubunyalar olarak erkek iktidarlarınızı sarsmaya devam edeceğiz. Bugün Feminist Gece Yürüyüşünde bu sokakları dolduruyoruz çünkü kazanacak yaşamlarımız, haklarımız, arzularımız, kahkahalarımız var. Tüm bu yıkıntılar arasından, şiddet sarmallarından çıkıp eşit ve özgür bir yaşamı kuracağız. Feminist bir dünyayı kurmadan bitmeyecek isyanımız. Bu hayatın kırıntılarını değil tamamını istiyoruz ve bunu elde edene kadar mücadelemiz sürecek. Failleri ödüllendirenlere, kadınları kaybedenlere, LGBTİQ+ düşmanlığını perçinleyenlere karşı sözümüz bitmedi, oturduğunuz koltuklardan hayatlarımıza dair kararları kolay kolay verdirtmeyiz. Fetvalarınız, şiddetiniz, baskınız bize sökmedi, sökmeyecek. Karanlığı yırtıp rengarenk bir hayatı mutlak kazanacağız. Erkek devlet şiddetine, kutsal aileye, savaşa, yoksulluğa karşı yaşasın feminist dayanışmamız, yaşasın feminist mücadelemiz."

MEZAR ZİYARETLERİ YAPILDI

Öte yandan İzmir’de, katledilen kadınlar 8 Mart dolayısıyla mezarları başında andı. İlk olarak 17 Haziran 2021 tarihinde HDP İzmir İl Binası'na yapılan saldırı sonucu katledilen Deniz Poyraz’ın mezarı ziyaret edildi. Ziyarete Halkların DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Türkan Aslan Ağaç da katıldı.

Kızının mezarı başında konuşan Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz, konuşmasına başlamadan önce bütün kadınların 8 Mart gününü kutladığını söyledi. Poyraz, “İçin rahat olsun anneciğim. Tüm anneler senin arkanda, hepsi seni çok seviyor. Şehid namirin, jin, jiyan, azadi” dedi.

Konuşmaların ardından kadınlar Deniz Poyraz’ın mezarına karanfiller bıraktı. Kadınlar daha sonra Berna Koç, Dilan Kortak ve Zekiye Alkan’ın mezarlarını ziyaret etti.

AKBELEN’DE DİRENEN İKİZKÖYLÜ KADINLAR, DİKİLİ KADIN YÜRÜYÜŞÜ’NDE

İzmir’in ilçelerinde de 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Dikili Kadın Platformu tarafından ilçede düzenlenen yürüyüşe, Muğla İkizköy’de madene karşı direnen kadınlar da katıldı. Kadınlar, “İkizköy'ün direngen kadınları her türlü baskı ve şiddete rağmen korkusuzca dimdik ayakta. Yaşasın haklı mücadelemiz, yaşasın kadın dayanışmamız” dedi. Yine Agrobay Direnişi’ndeki kadınlar da yürüyüşe katıldı.

Foça’da ise Foça Barış Kadınları İnisiyatifi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “İster Foça moru ister Foça karası ister nergis sarısı ister gökkuşağı, rengini al gel, renklerimizle varız, tüm renklere varız” çağrısı ile bir dizi etkinlik düzenledi. Kavala Kahvesi önünden saat yürüyüşe geçen kadınlar, Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda açıklama yaptı.

Açıklamada, “Biz Foça Barış Kadınları, barış içinde yaşayacağımız dünyayı kurma mücadelemizden asla vazgeçmiyoruz. Savaş, ekonomik yıkım, göç, doğanın ve insanlığın kültürel birikiminin tahribatı demektir, şiddet demektir, tecavüz demektir. Bu nedenle biz kadınlar ille de barış diyoruz” denildi. Açıklamanın ardından Çat-Lak Tiyatro’nun bugüne özel sahneye koyduğu oyun sergilendi.

İZMİR BAROSU: SÖZ SÖYLEMEYE VE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

İzmir Barosu üyesi avukatlar da 8 Mart dolayısıyla Alsancak’ta bulunan baro binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Avukat Arzu Hazer Güngör, şunları söyledi:

"İzmir Barosu olarak kadının insan haklarının yaşama geçirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kız çocuklarının eğitim haklarını kullanabilmelerinin sağlanması, kadın ile erkeğin yaşamın tüm alanlarında eşit konuma gelmesi, kutsal olanın aile değil ‘birey’ olduğunun anlaşılması, boşanmanın değil kadına yönelik şiddetin engellenmesi, eşit işe eşit ücretin ödenmesi, kadınların yönetim kademelerinde şeklen değil gerçekten var olması, cam tavanların yıkılması, kadının emeğinin görünür kılınması, erk’ek adalet düzeninin son bulması, kadının adalete erişebilmesi, kadın haklarına ilişkin kazanımlarının korunması ve dahi geliştirilmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması için söz söylemeye ve mücadeleye kadınlarla her konuda dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz."

(HABER MERKEZİ)