İzmir'de orman yangını: Uçuşlar etkilendi

İzmir'in Aliağa ve Menderes ilçelerinde orman yangını çıktı. Aliağa'da 2 yazlık ev yanarken, Menderes'te alevler sanayi bölgesine yaklaştı; uçak seferleri etkilendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in Aliağa ve Menderes ilçelerinde orman yangın çıktı. 

AA'nın haberine göre, Aliağa ilçesine bağlı Çaltıdere Mahallesi'ndeki yangının söndürülmesi için Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 6 helikopter, 4 uçak, 18 arazöz, 4 su ikmal aracı ve 5 dozerle çalışılıyor.

Menderes ilçesine bağlı Oğlananası Mahallesi'nde çıkan yangına da ekipler 5 helikopter, 3 uçak 14 arazöz, 4 su ikmal ve 4 dozerle müdahaleye başladı.

TRT Haber'e açıklamalarda bulunan Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, "Yangın çıkış sebebi şu an belli değil. Bütün ekiplerimiz yangını kontrol altına almak için hareket ediyor. Şu anda 2 tane yazlık evimiz yandı. Arkadaşlarımız tavsiyelerimize uyarsa tahliyemiz devam ediyor. Bütün vatandaşlarımızın güvenlik güçlerimizin tahliye ile ilgili talimatlarına uymaları. Önemli olan vatandaşlarımızın canına bir şey gelmemesi. Bugün bölgemizde rüzgarlı bir hava var. Rüzgarlı olmasından dolayı yangın yayılıyor. Tüm arkadaşlarımız yangını kontrol altına almak için çalışıyorlar. Saat 13.30 civarında yangın çıkmıştı. Yaklaşık 2 saattir devam ediyor. Bölge müdürlüğümüzden uçaklar helikopterler geldi ve seri bir şekilde müdahale ediliyor. Biz de dışarıdan iş makinelerini buraya gönderiyoruz. İnşallah en kısa sürede kontrol altına alacağız" ifadelerini kullandı.

'15 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ^'

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Menderes ve Aliağa ilçelerinde çıkan orman yangınlarında söndürme çalışmalarının sürdüğünü, Aliağa'daki orman yangınında dumandan etkilenen 15 kadar kişinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Vali Köşger, Aliağa'ya bağlı Çaltıdere Mahallesi'nde yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Gazetecilere burada açıklamalarda bulunan Yavuz Selim Köşger, İzmir'de, yaklaşık 15 dakika arayla biri Aliağa diğeri Menderes ilçesinde olmak üzere iki ayrı orman yangını çıktığını, ekiplerin kısa sürede iki yangına müdahale ettiğini belirtti.

Şu ana kadar her iki yangının da tam olarak kontrol altına alınamadığını aktaran Köşger, şunları kaydetti:

"Sevindirici olan can kaybı olmasını gerektirecek bir durum yok. Buradaki yerleşim alanındaki konutlar tahliye edildi. Dumandan etkilenen 15 civarında vatandaşımız var Aliağa'da. Durumları iyi. Hastanemizde yaklaşık bir saat civarında gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilecekler. Bir konut Aliağa'da yandı, iki konutun müştemilatında yangından dolayı hasar oluştu. Söndürme çalışmaları şu anda 3 amfibi uçak, 6 helikopter, 29 arazöz, Büyükşehir Belediyesinin gönderdiği itfaiye araçları, Aliağa Belediyemizin gönderdiği itfaiye araçları, Karayolları'mızın, DSİ Bölge Müdürlüğümüzün ve tüm ilgili kurumların araç parkında bulunan bütün iş makineleriyle her iki yangına da müdahale ediyoruz."

Yangınları kontrol altına alma çalışmalarının havadan ve karadan sürdüğünü dile getiren Köşger, sözlerini şöyle tamamladı:

"Umuyoruz çok kısa zamanda söndüreceğiz her iki yangını da. Tehlikeli riskli olan kısmı, kısmen atlatılmış durumda. Rüzgar var, kuvvetli her iki tarafta da. Bütün gücümüzle söndürmeye çalışıyoruz. İnşallah çok uzun olmayan bir sürede söndüreceğimizi tahmin ediyorum."

'KÖPEĞİMİ ALIP, ÇIKTIM'

İzmir'in Aliağa ilçesinde çıkan orman yangınında alevlerin sıçradığı evin sahibi Kemal Erkek, "Kuvvetli rüzgar vardı. Ormandan kısa sürede alevler evime ulaştı. İtfaiyeyi aradım. Ekipleri yönlendirdiklerini söylediler. Onlar yoldayken birdenbire alevler her yeri sardı. Ben de köpeğimi alıp çıktım. Her şeyim gitti. Burada yaşıyordum. Allah beterinden korusun" dedi.

ALEVLER SANAYİ BÖLGESİNE YAKLAŞTI

DHA'nın haberine göre Menderes'teki orman yangınında ise alevler İTOB Organize Sanayi Bölgesi'ne kadar ulaştı. Ancak şu an için sanayi bölgesini tehdit etmediği belirtildi. Bölgedeki yangını söndürme çalışmalarına fabrika işçileri de destek veriyor. Develi, Tekeli, Pancar kırsal mahalleri arasında etkili olan yangına havadan ve karadan müdahaleye devam ediliyor. 

Yangının, Develi Mahallesi'nin İncirlik mevkiindeki ormandan başladığı belirtildi. Yangının başladığı bölgenin vatandaşlar tarafından çoğunlukla piknik alanı olarak kullanıldığı bir yer olduğu öğrenildi. 

UÇAK SEFERLERİ AKSADI

Bu arada Menderes'teki orman yangını sonucu oluşan yoğun duman sebebiyle İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na uçaklar iniş ve kalkış yapamıyor.

Yangın sonucu oluşan yoğun duman nedeniyle İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na uçaklar iniş ve kalkış yapamıyor.

Çeşitli illerden gelen uçakların Milas-Bodrum Havalimanı'na yönlendirildiği öğrenildi. 

Akşam saatlerine doğru dumanların dağılmasının ardından uçuşlar normale döndü.

Öte yandan yangınına müdahale sırasında yaralanan 4 ormancı Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Personellerden 2'si müdahalenin ardından taburcu edilirken, 2'sinin tedavileri sürüyor. (HABER MERKEZİ)