İzmir’de Newroz binlerce kişinin katılımıyla kutlandı

İzmir’de her yıl olduğu gibi bu yıl da Gündoğdu Meydanı’nda yapılan Newroz kutlamalarına binlerce kişi katıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- İzmir’de Newroz kutlamaları her yıl olduğu gibi bu yıl da Gündoğdu Meydanı’nda düzenlendi. Kutlamalar için binlerce kişi alana iki farklı koldan Türkçe ve Kürtçe, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Biji berxwedana zindana” ve “Biji Newroz, biji sosyalizm” sloganları ile giriş yaptı.

Kadınların yöresel kıyafetleriyle geldiği alanda, HDP İzmir İl Binası'na yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın posterleri ve DEM Parti başta olmak üzere çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının bayrakları taşındı.

Newroz programı kapsamında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Kongresi Eşsözcücü Cengiz Çiçek, Dem Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın konuşma yaptı.

‘RABE DEM DEMA AZADİYE’ SLOGANIYLA DÜZENLENDİ

Program öncesi yapılan müzik dinletinin ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından Newroz Tertip Komitesi katılanları selamladı. Tertip Komitesi Başkanı Hacay Yılmaz, bu yıl ki Newroz’u “Rabe dem dema azadiye” sloganıyla yaptıklarını belirterek, “Tüm halklarımızın Newrozu kutlu olsun” ifadelerini kullandı. Yine DEM Parti İl Eşbaşkanları Vezan Karabulut ve Mehmet Kuruş halkı selamlarken, Barış Anneleri de katılanların Newroz'unu kutladı.

NEWROZ ATEŞİ ANTER VE ÇAĞLAR TARAFINDAN YAKILDI

Newroz ateşi Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ile Zekiye Alkan’ın kardeşi Meziyet Çağlar tarafından yakılırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayları Türkan Aslan Ağaç ve Akın Birdal da program kapsamında konuşma yaptı.

Akın Birdal, “Bugün, yarın ve 21 Mart’ta yanan Newroz ateşi yolumuzu aydınlatıyor. Newroz ateşi isyandır, direniştir, adalet, barış, özgürlüktür. DEM Parti şimdi halklarımıza bir fırsat ve seçenek sunuyor. Eşit, özgür, katılımcı ve demokratik bir İzmir şimdi sizin elinizde. İzmir’i barışın, özgürlüğün, adaletin, kardeşliğin kenti yapmaya var mısınız?” dedi.

Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı’nın Kürt sonunun çözümü için İmralı ve Ankara’yı işaret ettiğine de değinen Birdal, “Yolumuz üçüncü yol. Yolumuz halklarımızın, barış, eşitlik, özgürlük, emek, yoludur” ifadelerini kullandı.

Newroz ateşi Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ile Zekiye Alkan’ın kardeşi Meziyet Çağlar tarafından yakıldı.

Türkan Aslan Ağaç ise, “Bugün Newroz, bugün serhildan günü. Newroz Diyarbakır zindanında bedenleriyle zalimlerin karanlığını yırtan ateştir. Newroz bütün dillerin bütün kimliklerin kültürlerin eşitçe hakça bir arada yaşama istek ve arzusudur. Newroz Kürdistan’da Dicle’dir Fırat’tır. Newroz ‘Jin jiyan azadi’dir. Newroz, hakikat, umut, geleceğimizdir. Newroz bayramınız kutlu olsun” dedi.

Yerel demokrasiyi savunduklarını vurgulayan Ağaç, “Bulunduğumuz bu kent binlerce yıldır uygarlıkların beşiğidir. Çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı toplumsal yapıya sahip kendine özgü bir yaşam hakkı olan bir kenttir. Bugün İzmir’de demokrasi ve barışın tesis edildiği gelecek için özgür ve yaşanabilir bir kent olmayı İzmir’de hak ediyor. Hepimizin bu kentin barındırdığı olanak ve kaynaklara erişme onları eşit adil biçimde paylaşma, haklardan eşit yararlanma, kolektif ihtiyaç ve ortak hayallerimiz doğrultusunda kentleri özgür mekanlara dönüştürmemiz gerekmektedir. DEM Parti olarak rejimin ayrımcı ve milliyetçi politikalarına karşı eşitlik ve özgürlük bayrağını yükseltmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ AKIN’DAN HAMZA DAĞ’A: ‘BIRAK BU İŞİ’

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın da katılanların Newroz bayramını kutladı. “Newroz baharın müjdecisi, direnişin sembolü olan her yerde. Buradan herkese selam olsun” diyen Akın, "Yüzyıllardır nasıl Demirci Kawa’lar varsa bu ülkede Dehaklar da var. Dehaklar şu anda Kürtlerin kimliği, Alevilerin inancıyla emekçilerin hakkını vermemesiyle, tecrit ve kayyım politikasıyla bu ülkeyi tek adam rejimi ile yönetmek istiyor. Bunlara 31 Mart’ta cevap vermeye var mısınız? Kayyum rejimini 31 Mart’ta bitireceğiz. Bu seçimler bizim için çok kıymetli. Biz yaşadığımız her olayın tek adam rejimiyle ilgisi olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Tecride, kayyuma ve özgürlükleri gaspetmeye karşı mücadelede edeceklerini belirten Akın, Türkiye’nin her yerinde demokratik rejimi inşa etmek için mücadele edeceklerini vurguladı. Ak Parti adayı Hamza Dağ’ın parti logosu kullanamadığına dikkat çeken Akın, “Hamza Dağ her yerde kendi ismiyle propaganda yapıyor. AKP logosu kullanamıyor. Biliyor ki AKP’nin İzmir’de hiçbir şeyi kalmamış. Buradan ona sesleniyoruz AKP logosunu kullanmıyorsan bırak bu işi” dedi.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın İbrahim Akın
MİLLETVEKİLİ ÇİÇEK’TEN ‘ÖCALAN’ VURGUSU

İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, 'faşizmin karanlık günlerinde vazgeçmeyenleri, boyun eğmeyenleri' selamladı. Çiçek, ”Biz bu ülkede mücadeleyi hakların ve özgürlüklerin meclise girmesi için yürütüyoruz. Bu Newroz alanlarında diyoruz ki; bu ülkenin kadim sorunları çözülmeden kimseye rahat yüzü yok. Kürt sorunu çözülmeden diğer sorunlar da çözülmeyecek. Kürt sorunu söz konusu olduğunda vazgeçemeyeceğimiz bir şey var; o da Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’dır. Öcalan 25 yıldır İmralı işkence sisteminde tutulmakta, son üç yıldır da kendisinden haber alamamaktayız. Sayın Öcalan’a dönük her türlü yaklaşım Kürt halkına yaklaşımdır. Bu Newroz Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanmasının başlangıcı olacaktır. Sayın Öcalan bu ülkede bütün sorunların demokratik barışçıl adil temelde çözülmesi için fikirleri olan bir siyasal aktördür. Kürt halkı yıllarca onu lideri, önderi olarak gördü” diyen Çiçek, yıllar önce Öcalan’ın Newroz için gönderdiği mesajı okudu.

İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek
‘BUGÜNÜN DEHAKLARINA CEVAP VEREN BÜTÜN HALKLARIN NEWROZUNU KUTLUYORUM’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Çiğdem Kılıçgün Uçar da Kürtçe, Zazaca ve Türkçe katılanları selamlayarak Newroz bayramını kutladı.

Uçar, “Bu alanı doldurarak bugünün Dehaklarına, cevap veren bütün halkların Newroz'unu kutluyorum. Bugünün Newroz'u 31 Mart’ta cevaptır. Önümüzde yerel seçimler var. Bütün siyasi partilerin gündeminde DEM Parti var. Haklılar; Türkiye’de iktidarı da muhalefeti de belirleyen güç DEM Parti’dir. DEM’le ilgili kurulan bütün sözlere söyleyeceğimiz tek bir şey var; DEM tüm sorunlara derman olmaya geliyor. Bütün siyasetleri matematikteki çıkarma işlemi gibi. Kadınları, gençleri, halkları ve inançları siyasetten çıkarmak istiyorlar ve çıkarıyorlar. Bizim demokratik siyasetimiz, herkesi sahiplenen siyasetimiz en büyük korkuları olmuş. 31 Mart’ta bu çürümüş siyasete en büyük cevabı vereceğiz. Bu Newroz, özgürlük Newrozu'dur dedik. Cumhuriyet'in kurulduğu ilk günden bugüne direnişini dik tutan bütün halkımızla birlikte demokratik siyasetteki ısrarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Çiğdem Kılıçgün Uçar

Öcalan’ın 2013 Newrozu’ndaki deklerasyonunu sahiplenmeye devam edeceklerini dile getiren Uçar, İzmir’i bu Newroz’dan itibaren özgürlüğün, kardeşliğin, barışın incisi yapacaklarını ifade etti. Katledilen kadınlara da dikkat çeken Uçar, kadınların kazanımlarına saldıran bu iktidara karşı “Jin, jiyan, azadi” dediklerini dile getirdi. Uçar, kalıcı bir sağlanması için mücadele edeceklerini de vurguladı. Uçar, “Özel savaş politikalarına, ekonomik, ekolojik kırıma ant içmiş bu iktidara karşı mücadelemiz büyüyerek devam edecek” dedi.

Etiketler izmir newroz