İzmir'de İstanbul Sözleşmesi protestosu: Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız

İzmir'de İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto eden kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmeyiz" diyerek, her alanda mücadeleyi sürdüreceklerini söylediler.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - “İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu”nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmeyiz” yazılı pankart taşındı. Eyleme katılanlar sık sık “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ile Türkçe ve Kürtçe olarak “Jin, jiyan, azadi/Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attı.

Kadınlar adına açıklama yapan Pınar Çetinkaya, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddete uğrayanın korunması, şiddet uygulayanın uzaklaştırılması ve cezalandırılması sorumluluklarını devlete yükleyen sözleşmenin iktidarın hedefinde olduğunu bildiklerini dile getirdi.

Çetinkaya, “Sanki aylardır bu taleplerimizi bulunduğumuz her mecradan iletmemişiz gibi, hem de tüm Türkiye’de meydanlar dolusu kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmediğimizi haykırdığımız 8 Mart’ın hemen ardından, bir gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldığını Resmi Gazete’den öğrendik” dedi.

'HAKLARIMIZI ELİMİZDEN ALMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ'

“İstanbul Sözleşmesi'nin kimsenin iki dudağının arasında olmadığını” vurgulayan Çetinkaya, milyonlarca kadının hayatının ve haklarının tek bir adamın kararına sığamayacağını söyledi.

Çetinkaya, “Milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden çekilme kararı Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. İnsan haklarına aykırı faaliyette bulunmak devletin yetkisini açıkça kötüye kullanmaktır” diye konuştu.

'SÖZLEŞMEYİ NASIL KAZANDIYSAK ÖYLE SAVUNACAĞIZ'

Kadınlar olarak eşitlik istediklerini, evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istediklerini ifade eden Çetinkaya şunları söyledi:

“Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması tarihi bir hatadır. Bu karar Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecektir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kadınların kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz.” (DUVAR)