İzmir'de 'İnsan Haklarına Saygı Yürüyüşü' düzenlendi

İHD İzmir Şubesi, İnsan Hakları Haftası kapsamında "İnsan Haklarına Saygı Yürüyüşü" düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla "İnsan Haklarına Saygı Yürüyüşü" düzenledi. Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları, Konak’ta bulunan İnsan Hakları Anıtı’na doğru yürüyüşe geçti.

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı yürüyüşte, "İnsan hakları ile insandır" yazılı pankart taşınarak "Rojava’dan Gazze’ye savaşa hayır", "Yaşasın halkların eşitliği" ve "Jin jîyan azadî" (Kadın yaşam özgürlük) sloganları atıldı.

'ÇATIŞMASIZ ÇÖZÜM SÜRECİNE GİRİLMESİ ZORUNLUDUR'

Yürüyüşün ardından İHD İzmir Şube Eş Başkanları Zilan Gümüş ve Ali Aydın açıklama yaptı.

2023 yılında yaşanan hak ihlallerine kapsamlı şekilde değinilen açıklamada, "Siyasi iktidarın oluşturduğu insan hakları eylem planları ve yargı alanında reform söylemleri ise bu tablo altında gerçekleşebilecek vaatler olarak gözükmemektedir. Gerçekten insan haklarına olan saygıyı yükseltmek ve reform yapılmak isteniyorsa kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı yeni ve demokratik bir anayasanın yapılması ve geçmişle yüzleşmeyi sağlayacak, gerçek bir çatışmasız çözüm sürecine girilmesi bir zorunluluktur. Bu adımlar atılmadan yapılacak şey reform değil, ancak uluslararası taleplere cevaben yapılan bir vitrin düzenlemesi olur" denildi.

'TÜM ZORLUKLARA KARŞIN CEZASIZLIKLA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

İnsan hakları mücadelesinin sürdürüleceği vurgulanan açıklamada, "Son söz olarak; var oluş nedenleri hak ihlallerinin son bulduğu, adalet, barış ve demokrasinin tesis edildiği bir ülke ve dünyaya ulaşmak olan bizler, dün olduğu gibi bundan sonra da tüm zorluklara karşın ihlalleri belgeleyip, raporlayarak görünür kılmaya ve diğer etkinliklerimizle farkındalık ve bilinçlenme oluşturarak önlemeye; cezasızlıkla mücadele etmeye; savaşların son bulması için çalışmaya ve insan haklarına saygıyı yükseltmeye devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın ardından denize karanfil bırakıldı. (DUVAR)