İzmir'de Boğaziçi eylemine polis engeli: 32 kişi darp edilerek gözaltına alındı

İzmir Üniversite Dayanışması'nın Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak ve ülke genelinde yaşanan gözaltıları protesto etmek için gerçekleştirmek istediği basın açıklamasına polis izin vermedi. Açıklamaya katılmak isteyen 32 kişi gözaltına alındı. ÇHD gözaltındaki iki kişinin çıplak arama işkencesine maruz bırakıldığını duyuurdu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Üniversite Dayanışması'nın Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak ve ülke genelindeki eylemlerdeki gözaltıları protesto etmek için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenlemek istedi.

Açıklamadan yaklaşık bir saat önce açıklamanın yapılacağı kültür merkezinin önü polis tarafından kapatılırken, açıklamayı takip etmek üzere alana gelen basın mensupları da polislerce "Burada açıklama falan olmayacak dağılın yoksa gözaltına alırım" denilerek uzaklaştırıldı.

Basın mensuplarının uzaklaştırılmasının ardından alana "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile açıklama yapılacak alana gelen üniversite öğrencilerini polisler, darp ederek ve yerlerde sürükleyerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, ters kelepçe yapılarak polis aracına bindirildi.

Yaşananların ardından bir grup üniversite öğrencisi de açıklama yapmak üzere Gündoğdu Meydanı'na doğru harekete geçti. Gündoğdu Meydanı'nda polis tarafından çembere alınan öğrenciler de darp edilerek gözaltına alındı.

Öte yandan Alsancak'ta yaşayanlar ve esnaf ise ses çıkarma eylemi ile polisin öğrencilere yönelik tavrını protesto etti. Yurttaşlar alkış ve ıslıklarla öğrencilere destek verdi.

'GÖREVİM İNSANLARIN DEMOKRATİK HAKLARINI KULLANMASINI SAĞLAMAK'

HDP milletvekilleri ve yurttaşlar da Gündoğdu Meydanı'nda polisin tavrına tepki gösterdi. Öğrencilerin yasal haklarını kullanarak barışçıl eylem yaptığı ifade edilen görüşmelerde, polis hiçbir eyleme izin verilmeyeceğini söyledi.

Alandan ayrılın diyen polis memuruna karşılık HDP milletvekili Murat Çepni ise "Benim burada görevim bu insanların demokratik haklarını kullanmasını sağlamaktır" sözleriyle yanıt verdi.

ÇHD: İKİ MÜVEKKİLİMİZ ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİNE MARUZ BIRAKILDI

Öte yandan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi sosyal medya hesabından, gözaltına alınan iki kişinin çıplak aramaya maruz bırakıldığını açıkladı. ÇHD'nin çıklamasında şu ifadeeler yer aldı: "İzmir Güvenlik Şubede iki müvekkilimiz çıplak arama işkencesine maruz kalmıştır. İşkence sırasında müvekkillerimizin yukarıdan sesi geldiği için içeri girmeye çalıştık ancak hukuka aykırı şekilde engellendi. Güvenlik Şube tarafından meslektaşlarımız tehdit edildi. İzmir Barosu Başkanı tarafından başsavcı ile yapılan görüşme ve meslektaşlarımızın çabası sonucunda getirilen diğer kişiler kamera eşliğinde aranmaya başlandı." (DUVAR)