İzmir'de 5,1 büyüklüğünde deprem

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında en büyüğü 5,1 olmak üzere birçok deprem meydana geldi. Son deprem saat 16.10'u gösterdiğinde gerçekleşti. Bu depremin büyüklüğü de 4,6 olarak tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na göre İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında 5 deprem meydana geldi. Depremlerin ilki saat 08.03'te 4,1 büyüklüğünde oldu. AFAD'a gör bu deprem 24,46 kilometre derinlikte gerçekleşti.

Daha sonra saat 08.46'da 5.1 büyüklüğünde başka bir deprem daha meydana geldi. Bu deprem de AFAD'a göre 20.69 kilometre derinlikte gerçekleşti. İkinci depremden 1 dakika sonra saat 08.47'de 7 kilometre derinlikte 4.8 büyüklüğünde bir başka deprem oldu. Depremlerin sonuncusu saat 09.00'da yine aynı noktada 4.7 büyüklüğündeydi. Bu depremin derinliği ise 7.08 kilometre olarak kaydedildi.

Sallantılar çevre illerden de hissedildi.

2 SAAT SONRA BİR DEPREM DAHA

Saat 09.00'da gerçekleşen depremin ardından saat 11.35'te bir başka deprem meydana geldi. AFAD'a göre 18.01 kilometre derinlikteki depremin merkez üssü de diğer depremlerin olduğu alanda.

İZMİR VALİSİ: TARAMALAR SÜRÜYOR

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kendilerine şu ana kadar herhangi can kaybı ya da hasar bilgisi ulaşmadığını söyledi. Köşger, "Depremlerde şu ana kadar can kaybı ya da hasar bilgisi ulaşmadı. Karaburun başta olmak üzere kent genelinde taramalarımız sürüyor" diye konuştu. 

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da depremler sonrası mahallelerde geniş çaplı tarama yaptıklarını, bir yıkım veya can kaybı ile karşılaşmadıklarını belirti. Erdoğan, ekiplerin alandaki çalışmalara devam ettiğini ifade etti. 

Ahmet Ercan: Yazlıklara gidin

Dört depremin ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan “Yazlıklarınıza gidin” açıklaması geldi. Haber Global’e konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan gerginlik boşalımının süreceğini belirterek, “Bayraklı’dan korkarım, Bayraklı ve Bornova’da yapılar çok etkilendi. Orada yıkılma eşik değerine kadar gelen yapı sayısı çok fazla. 5.1’lik depremin artçısı 4.8 olmaz. Oradaki gerginlik boşalımı sürecek demektir. Şu anda bir deprem fırtınası gibi bir olay var. Bu hiç iyiye işaret değil” dedi.

“Ben İzmirlileri korkutmak istemiyorum ama uyarmak istiyorum” diyen Prof. Ercan, şöyle devam etti: “Havalar güzel, İzmirliler yazlıklarına gitsinler. Karaburun’da bir yıkım olmasını falan beklemiyorum. Yıkım gücü 5.1’lik depremin şiddeti, Karaburun’da 3’tür. Oraları çok sağlam. Sağlam olmayan yerler genellikle Gediz’in olduğu yerler. Menemen’in bulunduğu kesimler, Çiğli’nin bulunduğu kesimler.”

Prof. Dr. Naci Görür de Twitter hesabından paylaşım yaparak depremleri değerlendirdi. Görür, "Midilli güneyinde peş peşe depremler oldu (4.8-5.3). Bu depremler muhtemelen adanın güneyinde NW-SE yönlü, güneybatıya eğimli normal fay üzerinde. Fayın uzunluğu yaklaşık 60-65 km. Geçmiş olsun saygılar. Arkadaşlar, depremin üzerinde yer aldığını düşündüğüm fayı beyaz noktalarla işaretledim" ifadelerini kullandı.

Okan Tüysüz:  Deprem fırtınası olduğunu söylemek zor

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, " Bunun bir deprem fırtınası olup olmadığı ancak uzun süreli gözlemle söylenebilir. Deprem fırtınalarının özelliği; çok sayıda küçük depremleri bekleriz. Ege'de çok sık gördüğümüz bir olay bu. Bu bir deprem fırtınası mıdır, bunu izlemeden söylemek oldukça zor. Ama görünen o ki aynı bölgede 6,3'lük bir deprem olmuştu 2017 Haziran'ında. Bu etkinliğin devamı olarak düşünülebilir. Bazen yıllar sonra da artçı depremler ortaya çıkabilir" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

AFAD'ın internet adresinde yer alan deprem kayıtları.
Etiketler EGE DENİZİ DEPREM