İzmir Barosu'ndan işkence görüntülerine dair açıklama: Savcılıkları hukuku uygulamaya davet ediyoruz

Deprem bölgesinden sosyal medyaya yansıyan işkence görüntülerine ilişkin açıklama yapan İzmir Barosu, “Savcılıkları hukuku uygulamaya davet ediyoruz” diye vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir Barosu, deprem bölgesinde “yağmacı” olarak lanse edilen kişilerin polis ve asker üniformalı kişiler tarafından işkenceye uğradığına dair görüntülere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“İşkence ve Kötü Muamele Hiçbir Koşulda Kabul Edilemez” başlıklı açıklamada “Kahramanmaraş merkezli depremin yarattığı felaket sonrasında; devletin yardım dağıtmada yetersiz kalması sonucunda 'barınma ve beslenme' gibi temel ihtiyaçları devlet tarafından giderilemeyen insanların, bu ihtiyaçlarını kendi çabaları ile gidermeye çalıştıklarının anlaşıldığı görüntüler ortaya çıkmıştır. Sosyal medyada yağmacı olarak lanse edilen kişilerin; polis ve asker üniformalı kişilerce işkenceye uğratıldığı, sivil kişilerce de kötü muameleye maruz bırakıldığı bu görüntüler, sosyal medyaya servis edilmiştir” denildi.

'DEVLET İŞKENCEYİ ÖNLEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ ALTINDADIR'

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

“Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler ve Anayasa’daki hükümlerde de açıkça belirtildiği üzere işkence her koşulda yasaktır. Hiçbir istisna hali işkenceyi meşru ve haklı kılmaz. Devlet, işkence yapmama yükümlülüğü altında olduğu gibi aynı zamanda işkenceyi önleme yükümlülüğü altındadır. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen devlet, işkence suçunun failidir. Deprem bölgesinde veya herhangi bir olağanüstü durumun yaşandığı bir yerde hangi suçu işlediği iddia edilirse edilsin hiç kimseye işkence yapılamaz. Bu 'amasız ve fakatsız' kabul edilmesi gereken bir durumdur. İşkence yapılmaması gibi işkencenin olumlanmaması da gerekmektedir. Depremde yaşanan yıkımın ve sonrasında ortaya çıkan yaşamsal ihtiyaçların karşılanamamasının tek sorumlusunun; imar afları çıkartan, gerekli ve yeterli denetimi yapmayan, liyakatsiz kadroları yetkilendiren devlet olduğu unutulmamalıdır.”

'SAVCILIKLARI HUKUKU UYGULAMAYA DAVET EDİYORUZ'

İşkencenin karşısında olduğunu vurgulayan İzmir Barosu, savcılıkları göreve davet etti. Açıklamada, “Cumhuriyet Başsavcılıklarının sosyal medyadaki görüntülerde insanlara işkence yapan kişileri ivedilikle tespit etmeleri ve haklarında yasal süreci başlatmaları hukukun ve kanunların gereğidir. Savcılıkları hukuku uygulamaya davet ediyoruz. İşkencenin, insanlığa karşı bir suç olduğunu ve işkence yasağının istisnasız kabul edilmesinin insanlığın asgari standartlarından biri olduğunu hatırlatıyor, İzmir Barosu olarak tereddütsüz şekilde işkencenin ve işkence yapanların karşısında olduğumuzu bildiririz” denildi. (DUVAR)