İzmir Barosu: Hayvanlara acı çektirecek her hak ihlaline karşıyız

İzmir Barosu, hayvanların ölümüne, tecrit edilmesine, işkence görmesine, acı çekmesine sebep olacak her türlü hak ihlalinin karşısında olacaklarını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Gaziantep'te yaşanan olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sokakta yaşayan hayvanlara yönelik yasal bir düzenleme hazırlandığını açıklamasına ilişkin basın açıklaması düzenledi. İzmir Barosu önünde düzenlenen açıklamaya baro üyesi avukatların yanı sıra Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ile hayvan hakları savunucuları da katılırken, açıklamada sık sık “Susma haykır, yaşamak haktır" sloganları atıldı.

'YAŞANAN ÜZÜCÜ OLAYIN SORUMLUSU HAYVANLAR DEĞİL, SİZSİNİZ'

Grup adına açıklama yapan İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi Avukat Şefika Yıldırım Sert, Gaziantep’te bir çocuğun başına gelen talihsiz olayı üzülerek öğrendiklerini ve bir an evvel sağlığına kavuşmasını temenni ettiklerini söyledi. “Yaşanan üzücü olayın sorumlusu hayvanlar değil, sizsiniz. İmzaladığınız Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesini, çıkardığınız yasayı yok sayan, uygulamayan siz” diyen Sert, "yaşam hakkı tanınmayan, sömürülen, her türlü şiddet, eziyet reva; yediği bir lokma yemek, içtiği bir yudum su çok görülen hayvanların, şimdi de barınaklara hapsedilerek yok edilmek istendiğini" belirtti.

Uzun süredir yandaş medya tarafından pompalanan hayvan düşmanlığının, bu kez Cumhurbaşkanı tarafından “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır” denilerek daha da körüklendiğini söyleyen Sert şöyle devam etti: “Oysaki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesinde de 'Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır' ifadesine yer verilerek, sokakta yaşayan hayvanların yaşam alanlarının sokaklar olduğu, 'toplama' zihniyetiyle birer ölüm kampı olan barınaklara hapsedilemeyecekleri hüküm altına alınmıştır. Yaşanan üzücü olay üzerinden manipülasyon yapılarak, halka sorunun kaynağı hayvanlar, çözümün ise onların yaşam ortamlarından koparılıp barınaklara hapsedilmesi olarak gösterilmeye çalışılmaktadır.”

"Bu oyuna gelmeyeceklerini" vurgulayan Sert, “Duygularımızı ajite, bizi manipüle etmenize; kendilerini savunamayacak durumda olan hayvanları ölüme mahkûm etmenize izin vermeyeceğiz” diye belirtti.

'HAYVANLARIN ACI ÇEKMESİNE SEBEP OLACAK HER TÜRLÜ HAK İHLALİNİN KARŞISINDAYIZ'

Sert, yaşanan üzücü olayın nedenlerini ise şöyle açıkladı;

  • *Hayvanseverlerin ve hak savunucularının yıllardır verdiği mücadeleye kulaklarınızı tıkayarak, yaşam hakkından yana yeni ve etkili bir yasa yapmak yerine sadece 5199 sayılı Yasa'nın belli başlı maddelerinde hiçbir caydırıcılığı olmayan göstermelik değişikliğe gittiniz,
  • *Sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin hiçbir politika üretmeyen belediyelere 5199 sayılı Yasa ve ilgili yönetmeliği ile birçok yetki ve görev vermenize rağmen bu yetki ve görevlerini yerine getirmeyenlere ilişkin bir yaptırım düzenlemediniz ve hayvanların kaderini belediyelerin inisiyatifine bıraktınız,
  • *Sokakta yaşayan hayvanların popülasyonundan şikayet ederken; sokakta yaşayan hayvanların yuvalandırılmasını teşvik etmek yerine hayvan satışını, üretim çiftliklerini yasaklamayarak, bu çiftliklerde hayvanların sömürülmesine izin verdiniz,
  • *Hiçbir eğitim vermeden, denetim yapmadan, elini kolunu sallayan herkesin hayvan “sahiplenmesine” sebep olup besledikleri köpeği canice yetiştiren, karanlık odalara hapseden, onları dövüş için büyüten “sahipleri” olduğunu bilip buna çanak tutunuz. Bu kişilere caydırıcı yaptırımlar uygulamak bir yana bu ihlalerin birçoğunu tespit dahi edemediniz. Edebildiklerinizde de “sahipleri” yerine hayvanları cezalandırıp onları “yasaklı” olarak yaftalamayı ve bakımevlerinde ölüme terk etmeyi tercih ettiniz.

Sert son olarak, hayvanların ölümüne, tecrit edilmesine, işkence görmesine, acı çekmesine sebep olacak her türlü hak ihlalinin karşısında olacaklarını vurguladı.