İYİ Parti’nin 81 ilde aday kararı: Kapı kapandı ama kilitlenmedi
Yerel seçimlere yaklaşık 6 ay gibi uzun bir zamanın olması, CHP’nin kurultay süreci gibi gelişmeler dikkate alındığında muhalefetin iş birliği tartışmaları daha birçok gelişmeye sahne olacak görünüyor.
İYİ Parti’den beklenen yerel seçim açıklaması geldi. Partinin kurultaydan sonra en üst karar organı Genel İdare Kurulu’nun (GİK) yaklaşık 4 saat süren toplantısında 81 il ve tüm ilçelerde aday çıkarma kararı alındı. Adaylar teşkilatların görüşlerinin yanı sıra, her seçim çevresinde aday adaylarına yönelik halkın eğilim ve tercihleri dikkate alınarak tespit edilecek. Sürecin yönetiminde İYİ Parti Başkanlık Divanı yetkili olacak.
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu kararın oy çokluğuyla alındığını söyledi. Edinilen bilgiye göre toplantıda yapılan 4 itiraz kararın içeriğine tamamen karşı çıkışı içermiyor. Partililer 2019 yerel seçimlerinde olduğu gibi ülke genelinde iş birliği yapılmaması gerektiği konusunda hemfikir. Ama bazı kentler için tüm olasılıkların değerlendirilmesi gerektiğini dile getirenler olsa da bu görüş karşılık bulmamış görünüyor.
Toplantıya katılan GİK üyeleri ülkeyi yönetmeye aday bir siyasi partinin yerel seçimlerde kendi adayları ile seçimlere girme kararının çok doğal olduğuna dikkat çekiyor. 2019 yerel seçimlerinde muhalefetin iş birliği sonucunda kazanılan İstanbul ve Ankara gibi bazı büyükşehirlerde de aday çıkarmayla ilgili şu an için bir esneklik olmadığı kaydediliyor.
İcracı bir makam olan belediye başkanlığında yürütülen görevin bayrak yarışı olduğunu kaydeden bir GİK Üyesi, “Biz bir siyasi partiyiz. Başka partilerden teklif bekleyerek yol alamayız. İYİ Parti’nin mottosu 'kazanacak aday' oldu. Bundan vazgeçmiş değiliz. İllerde, ilçelerde aday adaylarımızla ilgili kamuoyu araştırmaları yapacağız, teşkilatların da görüşlerini alıp en son genel merkezde karar alacağız. En nitelikli adayları bulup çıkaracağız. İmamoğlu ve Yavaş başarısız demiyoruz ama bu bir bayrak yarışı. Neden bizim belirleyeceğimiz adaylar kazanıp yönetmesin” diyor.
CHP-İYİ Parti 2019 yerel seçimlerinde 51 ilde iş birliği yapmıştı. Ancak dün gerçekleşen Genel İdare Kurulu’nda alınan karar ile 2024 seçimleri için ittifak siyasetine tamamen kapı kapatılmış oldu. Bu karara rağmen muhalefet kulislerinde halen “İstanbul, Ankara gibi bazı kritik şehirler için farklı tutumlar alınabilir mi” diye sorulmaya devam ediliyor. İYİ Partili birçok isim 2019 yerel seçim sürecindeki iş birliğinin bir benzerinin kesinlikle olmayacağını söylerken sadece şöyle bir esneme payı bırakılıyor: Kapı kapandı ama kilitlenmedi.
“Kapının kilitlenmemesi” CHP genel merkez yönetimi ya da belediye başkan adayları üzerinden iş birliği arayışının ilerleyen süreçte gündeme gelebileceğine dair bir değerlendirme. Ancak bu durumda da İYİ Parti’nin adayları belirlenip ilan edilmiş olacağı için söz konusu girişimlerden sonuç alınabilmesi için ‘büyük fedakarlıklar’ yapılması gerekeceğine dikkat çekiliyor.
İYİ Parti’nin son iki haftadır konuşulan yerel seçim stratejisi ile ilgili CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak son MYK toplantısı sonrası “İş birliklerine kapalı olmadığımızı ifade ettik. Ama bizim dışımızdaki bir parti ‘Ben kendi adaylarımı göstereceğim’ diyorsa, bize de ‘yolunuz açık olsun demek’ düşer” demişti. Kararın kesinleşmenin ardından CHP’den resmi bir açıklama gelmezken birçok genel merkez yöneticisi de değerlendirme yapmak istemedi.
CHP’de seçim sonrası başlayan iç tartışmada değişim iradesinden yana tutum alan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın değerlendirmesi ise “Yorum yapmak için çok erken. Yerel seçimlere daha 6.5 ay var” oldu.
İYİ Parti’nin 81 ilde aday çıkarmayla ilgili açıklamasında “aday belirlerken kamuoyu araştırmalarına ve teşkilatların görüşlerine başvurulacağı” vurgusuna dikkat çeken Günaydın bunların İYİ Parti’yi doğru karara yöneltebileceğini kaydediyor.
Her partinin kendi adayları ile seçim yarışına girmesinin doğal bir hak olduğunu ancak alınan kararların rasyonellikten de uzak olmaması gerektiğini belirten Günaydın, “İYİ Parti’nin elbette tek başına gireceği yerler olacaktır. Ama seçimler yaklaştıkça farklı politikalar da geliştirilecektir. Yereller, kamuoyu araştırmaları gerekli doneleri sunacaktır” diyor.
Yerel seçimlere yaklaşık 6 ay gibi uzun bir zamanın olması, CHP’nin kurultay süreci gibi gelişmeler dikkate alındığında muhalefetin iş birliği tartışmaları daha birçok gelişmeye sahne olacak görünüyor.
Ahmet Türk’ün Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmesi bekleniyor 22 Kasım 2024
Öcalan çağrısı, kayyım, asgari ücret: Hangi parti ne diyor? 21 Kasım 2024
Beklenen konuşmanın yankıları: 'Ne olacaksa kısa sürede olacak' 31 Ekim 2024
Yeni çözüm süreci mümkün mü, AK Parti ve DEM'de neler konuşuluyor? 11 Ekim 2024 YAZARIN TÜM YAZILARI