İYİ Partili Uğur Poyraz: Bu hale cebinizdeki mülakat kartlarıyla geldik

İYİ Parti Milletvekili Uğur Poyraz, Yargıtay krizine ilişkin yargıdaki liyakatsizliğe işaret ederek, "Kendisinin mesleğe kabulüne aracılık edenlerin yargısından bahsediyoruz "dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz; cezaevindeki TİP Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına uymayan ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi ile ilgili Meclis'te verilen önerge üzerine bir konuşma yaptı. Poyraz konuşmasında "Biz bu noktaya nasıl geldik?" diye sorarak açıklamalarda bulundu.   

HEDEP'in “AİHM VE AYM kararlarına uyulmaması halinin ülkeyi daha fazla kaosa sürüklenmesinin engellenmesi”ne yönelik genel görüşme önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

'NASIL BÖYLE BİR CÜRET GÖSTERDİKLERİNİ TARTIŞMALIYIZ'

Öneri üzerine İYİ Parti adına Antalya Milletvekili Uğur Poyraz şunları söyledi:

"Biz bu noktaya nasıl geldik? Her dönemin muktedirlerine göre karar vermeyi kendisine şiar edinmiş bir yargının çaresizliği üzerinden siyasetin karabasan gibi çökmesinden geldik. Biz bu noktaya nasıl geldik? Liyakati ve ehliyeti geri plana atıp, sadakati merkeze alan bir anlayış yüzünden geldik. Bu noktaya nasıl geldik? Cemaatlerin, tarikatların, hemşehricilik ilişkilerinin yargı dahil devletin tüm kurumlarında öbeklenmesinden geldik. Peki biz bu duruma nasıl geldik? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve bunun sonucunda herkesi atayanın tek bir irade olmasından kaynaklı geldik. Peki şimdi kulislerde konuşuyorlar. 13 Ceza Dairesi üyeleri hangi yapıdan, organizasyonundan diye konuşuluyor. Hepiniz konuştunuz. Hepiniz duydunuz. Ve hepimiz biliyoruz, oysa sormamız gereken Yargıtay'ın ilgili ceza dairesindeki üyeleri nasıl böyle bir cüret gösterdiklerini tartışmalıyız. AYM, anayasa ile açıkça düzenlenmiş kendi kanununa kendi iç tüzüğüne tabi. AYM'nin verdiği kararın ne cüretle uygulanmamasına ilişkin tavır ve istikamet belirlediğini tartışmamız gerekiyordu. Tekrar unutmamamız gereken şu ki biz buraya nasıl geldik? Bu hale nasıl evrildik? İşte bu hale nasıl evrildiğimizi hepiniz kendi anekdotlarından biliyorsunuz. Hepiniz, daha önce milletvekilliği yapmış arkadaşlarımız da biliyor. O ceplerdeki küçük kartlarda, unutmayınız notlarındaki hakim savcı mülakatına girecek çocukların, hangilerinin isimlerinin o küçük kartlarla ve notlarla mülakat heyetine verildiğini herkes biliyor. İşte o hakim ve savcıların oluşturduğu yargıdan bahsediyoruz. Devletin değil milletin yargısı değil. Kendisinin mesleğe kabulüne aracılık edenlerin yargısından bahsediyoruz. İşte bu yargıyı konuşacağız."

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU 

İYİ Partili Uğur Poyraz, Anayasa Mahkemesi’nin cezaevindeki TİP Milletvekili Can Atalay ile ilgili hak ihlali kararına uymayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcıları ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Poyraz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçesinde; hakimlerin “Anayasayı ihlal”, “görevi kötüye kullanma”, “Suç uydurma”, “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı organlarını alenen aşağılama” suçlarını işlediğini belirtmişti. (HABER MERKEZİ)