İYİ Partili Erhan Usta: Ağbal da Cumhurbaşkanı'nın talimatları dışına çıkacak birisi değil

 Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası ile ilgili konuşan İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, yerine getirilen Naci Ağbal’ın da 'Cumhurbaşkanı'nın talimatlarından çıkacak birisi' olmadığını ifade etti. Usta, "Bütün sorumluluğu Berat Albayrak’a yüklersek yanlış yaparız. Bu hükümetin, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sorumluluğudur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Merkez Bankası Başkanı değişikliği ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki görev değişimiyle ilgili konuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının ardından göreve Naci Ağbal’ın getirilmesini değerlendiren Usta, "Naci Ağbal’ı yakından tanırım, Cumhurbaşkanı'nın talimatlarından çıkacak birisi değildir. Şu an Cumhurbaşkanı talimat verdiği için faiz artırımına ilişkin bu açıklamalar yapılıyor. Ama bu davranışını daha fazla sürdürürse, o da kredisini tüketir" dedi.

Usta, "Tabi piyasa bir kredi vermek istiyor ve o krediyi veriyor. Çünkü alacağını da aldı. Piyasanın beklediği yüksek faiz artışını yapmazlarsa o zaman görün doları. Üst düzey yöneticilerde kişilerin, bireysel becerileri önemlidir. Çünkü, bu makro ekonomi öyle bir şey ki yani bu sadece bütçeyi bilmek veya sadece işin bir kısmına inmekle olmaz, komple bir şeydir. Türkiye bu konuda büyük şanssızlıklar yaşamıştır. 2007-2008’e kadar Türkiye bütçeyi açıklarına ilişkin sıkıntıları çözdü. Ama o dönüşümü, makro ekonomiye istikrar kazandıracak o kalıcı işeri yapamadı. Çünkü, siyaseten bu işten sorumlu olanların makro ekonomi bilgisi yeterli değildi" ifadelerini kullandı.

"Bu iki arkadaşımız da şu anda getirildikleri konumlar itibariyle, bu iş için bulunabilecek 'en iyi insanlardır' diyemeyiz" diyen Usta, "Ama ne yapacaklarına, kurumları ne kadar çalıştıracaklarına, Sayın Cumhurbaşkanıyla ilişkilerini nasıl ayarlayacaklarına bağlı. Cumhurbaşkanı daha önceden sürekli baskı yaptı Merkez Bankası’na, ‘Sözümüzü dinlemiyor’ diye Murat Çetinkaya’yı görevden aldı. Sözünü dinleyen birisini getirdi, fakat söz dinlenir olması esas problem burada zaten. Hükümetin sözünü dinleyen bir Merkez Bankası Başkanı olmaz. Ekonominin gerekleri neyse Merkez Bankası Başkanı’nın ona göre hareket etmesi lazım" diye konuştu.

Usta'nın ifadelerinden satır başları şöyle;

KİMSE CUMHURBAŞKANINA BİR ŞEY DİYEMİYOR: 2015'te ayrıldım, ben 5 yıldır bürokrasinin içinde değilim. Bundan sonra çok daha fazla işin değiştiğini, artık kimsenin Cumhurbaşkanına bir şey söylemediğine dair ifadeler var. Eğer bunlar doğruysa, bir defa Cumhurbaşkanı bu kanalları kendisi açmıyor. Bütün ekonomi yönetimini, Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinden götürmeye çalışırsanız, yine büyük bir hata işlersiniz. Strateji ve Bütçe Başkanlığının bu işin içinde olması lazım. Teknik koordinasyonun oradan yapılması, siyasi koordinasyonun ekonomiden sorumlu bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı üzerinden yapılması gerekir. Bu yapılamadığı sürece, tekrar bir sürü arıza çıkacaktır.

ERDOĞAN DA SORUMLU: Bütün sorumluluğu Berat Albayrak’a yüklersek yanlış yaparız. Bu hükümetin, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sorumluluğudur. Kendisi daha önce de söyledi, ‘Ekonomiden ben sorumluyum’ dedi. ‘Varsa bir sıkıntı hepsinin mesulü benim’ diye kendisinin ifadesi var. Ancak bu 2 yıllık dönem hem Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu hem de partili Cumhurbaşkanlığına geçiş dönemi, ekonomi anlamında son derece başarısız bir dönem olmuştur.

BAKAN DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK: Yeni sisteme geçildikten sonra, bakanlık sayısı azaltıldı. Ama eskiden 2-3 bakanlığın yaptığı işler, tek bir bakanlığa verildi. Bunun yürüme imkanı yoktu. Bir şey yapmazsanız, bir şey yapmayınca her şeyi yönetirsiniz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı diyorsunuz, altında kırsal kalkınmaya ilişkin ve temel odağı tarım olan kurumları getiriyorsunuz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlıyorsunuz. GAP’tan, DAP’tan, DOKAP’tan, KOP’tan bahsediyorum. Bunların hepsinin çok önemli fonksiyonları var tarıma ilişkin. Bunların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. O ihtiyacı hissettiklerini düşünüyorum. İnşallah onu görecek bir akıl vardır. Eğer bu ihtiyacı hissetilerse, zaten bakan değişikliği olacak.

ERKEN SEÇİME ZORUNLULUKTAN GİDİLECEK: Erken seçime ilişkin Sayın Cumhurbaşkanı'nın erken seçime gideceğini düşünmüyorum. Ancak, Türkiye ekonomisinin şartları giderek ağırlaşmaktadır. Daha fazla ekonomiyi bu şekilde taşıma imkânı yoktur. O yüzden ben 2023’ün süresinden önce seçim olacağını düşünüyorum. Zorunlu olarak bir seçime gitmek durumunda kalacaktır.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Tarım ve Orman Bakanı'na istifa çağrısı için ise Usta, "Milletin sesini duymayan bir Tarım Bakanı var. Tarım Bakanı'nın mutlak surette değiştirilmesi lazım" diye konuştu.

Usta, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başarısızlığında MHP Lideri Bahçeli'nin de sorumluluğu olduğunu söyledi. Usta sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı. Ekonomideki başarısızlıktan yöneteni sorumlu tutmak lazım. Bu sistemi kimler getirdi diye düşündüğümüzde, tarafları da düşündüğümüzde Sayın Bahçeli’ye de bir sorumluluk yüklemek mümkün olacaktır. O günden bugüne her şey çok daha zor olmuştur, her şey sıkıntıdadır. 95 yıllık Cumhuriyet tarihinde biriktirilen borç kadar, 2 yılda borç biriktirdi bu yönetim ve bu sistem, o yüzden başarısızdır." (ANKA)