İYİ Parti’den Ekrem İmamoğlu kararının ardından 'siyasi yasak' teklifi

İYİ Parti, hakaretten kaynaklanan siyasi yasağın ceza yasalarından kaldırılması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik "hakaret" iddiasıyla verilen hapis ve siyasi yasak kararının ardından harekete geçti. İYİ Parti teklifiyle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125, 130, 131 ve 299'uncu maddelerinde değişiklikler öngördü. Teklifle "Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu" da dahil olmak üzere hakaretten kaynaklanan siyasi yasağın verilmesinin önüne geçilmesi amaçladı.

İYİ Parti Grup Başkanı ve Grup Başkanvekillerince Meclis’e sunulan teklifle, değiştirilmesi öngörülen TCK’nin 125, 130, 131 ve 299'uncu maddelerinde hakaret suçunda hapis cezası kaldırılması öngörüldü. Hakaret yoluyla siyasi yasağın ceza yasalarından kaldırılmasını talep eden parti, seçme ve seçilme ehliyetinden mahrumiyetin de uygulanmamasını da talep etti.

'SİYASİ YASAK KARARI ORANTILILIK İLKELERİYLE AÇIKLANABİLİR DEĞİL'

İYİ Parti tarafından söz konusu kanun teklifine dair yapılan açıklamada, "Seçilmiş kişiler üzerinde yargı yolu ile vesayetin önüne geçilmesi, bu kişileri seçen iradenin gasp edilmemesi son derece önemlidir" denildi ve şunlar kaydedildi:

"Sayın Ekrem İmamoğlu davasında görülmüştür ki, verilen karar, kamuoyunun vicdanında kabul görmemiştir. Bu dava sonucunda hükmedilen ceza ve siyasi yasak kararı; ceza hukukunun ölçülülük ve orantılılık ilkeleriyle de açıklanabilir değildir. Kaldı ki aynı eylem ya da sözler nedeniyle farklı kişiler için farklı kararlar da söz konusudur. Bu değişiklikle; hakaret yoluyla siyasi yasağın ve hapis cezasının kaldırılması; dünya önünde özgürlükler, demokrasi endeksi ve hukukun üstünlüğü konusunda ülkemize yöneltilen eleştirileri azaltacaktır." (DUVAR)