İYİ Parti Buca adayı Nezir: Halkın parasını halka hizmete harcayacağız

Buca'nın gelecekteki 50 yılını şimdiden kurguladıklarını söyleyen İYİ Parti Belediye Başkan adayı Suat Nezir, halkın parasını sadece halk için, halka hizmet için harcayacaklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden birisi olan ve doğal-kültürel zenginliğiyle ön plana çıkan ilçelerinden Buca’ya 31 Mart yerel seçimlerinde İYİ Parti’den Belediye Başkan Adayı gösterilen Suat Nezir’le konuştuk.

Buca için 5 yıllık değil, 50 yıllık vizyon projeler hazırladıklarını söyleyen Nezir, “Buca‘nın en önemli sorunu düzgün bir imar planının olmaması. Dolayısıyla aldığı yoğun göç sebebiyle çarpık kentleşme kaçınılmaz bir hal aldı. Buca aynı zamanda Levanten nüfusun yaşadığı yer olması sebebiyle tarihi değeri yüksek bir ilçe. Bu zenginliğin farkındayız. Bunu önce İzmir’e sonra ülkemize göstermek niyetindeyiz. Bu anlamda kentsel dönüşüm konusunda yeşile önem veren bir anlayışla bir pilot bölge oluşturacağız. Burada hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm gerçekleştirerek nasıl bir Buca istediğimizi Buca halkına anlatacağız” dedi.

‘BİZE YAPILAN TEKLİF BUCA SOKAKLARINDA KARŞILIK BULDU’

CHP'den aday adayı iken PM’den çıkan karar sonucunda rotanızı İYİ Parti'ye çevirdiniz. İYİ Parti’ye geçiş sürecinizden biraz bahseder misiniz?

CHP değişim dediği süreçte bir söz vermişti. O da ön seçim ve yapılacak kamuoyu yoklamaları ile aday seçimi yapma sözüydü. Ben dahil birçok aday tarafsız bir seçim sistemi ile aday belirlenecek ve tarafsızlıkla karar verilecek düşüncesi ile aday olduk ancak durum böyle olmadı. Doğru bir yöntemle ön seçim yapmadılar. Koskoca partinin 550 bine yakın nüfusuyla İzmir’in en büyük ilçesi olan Buca'da kimin aday gösterileceği, Deniz Yücel ve birlikte hareket ettikleri bilinen Murat Bakan tarafından belirleniyordu. Dolayısıyla hangi kriterleri göz önüne alarak yaptıklarını bilmiyorduk. Kişisel ilişkiler ile ortaya çıkan bu belirleme süreci kabul edilebilir bir olay değildi. Sadece ben değil CHP'de siyaset yapan ve geçmişte ciddi emek vermiş partililer ve diğer aday adayları da bu karar alma şekli ve sürecine ciddi tepki gösterdiler. Bu tepkiler sonucunda İYİ Parti'nin adayı olmaya karar verdim ve tüm Buca tarafından takdir gören isimlerden oluşan bir meclis aday grubu oluşturduk.
İYİ Parti, yapmış olduğu çalışmalar sonucunda hem benzer anlayışlara sahip olduğumuzu hem de birlikte kazanabileceğimizi öngördü. Böylece İyi Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sayın Ümit Özlale aracılığı ile bana adaylık teklifinde bulundular. Biz de arkadaşlarımızla bu teklifi kendi aramızda Buca’nın dinamiklerini de göz önünde bulundurarak değerlendirdik. Sonuç olarak yapılan teklifin makul olduğunu ve Buca sokaklarında karşılık bulacağını öngörerek kabul ettik. Bu süreçte bugüne kadar aldığımız kararın Bucalı hemşerilerimiz tarafından kabul gördüğünü bizzat anlamış olduk. Çıktığımız ilk günden beri Buca kamuoyunun desteğini alarak devam ediyoruz. Bu da bize onur ve mutluluk veriyor.

‘AKP'NİN ARADAN SIYIRILABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMEK BENCE HAYAL’

Kamuoyu yoklamaları Buca da CHP, AKP ve İYİ Parti adaylarının oy oranlarını birbirine çok yakın gösteriyor. Bu üçlü yarıştan AKP’nin aradan sıyrılması sizce mümkün mü? Siz şansınızı nasıl görüyorsunuz?

Ülkenin içinde bulunduğu durumu hepimizin objektif bir bakış açısıyla görebiliyor olmamız lazım. Açlık sınırının altında mücadele veren dar gelirli yurttaşlarımız, çok düşük rakamlara mahkum edilen emeklilerimiz, çocuğuna maddi imkansızlıktan dolayı çikolata dahi alamayan bir babanın, yine çocuklarının istediği yemeği yapamayan annelerin olduğu bir ortamda AKP'nin aradan sıyırılabileceğini düşünmek bence hayalden öteye gidemez. Kaldı ki şundan emin olun biz CHP tabanından ne kadar oy alıyorsak AKP tabanından da en az o kadar oy alıyoruz. Her taraftan bize karşı bir teveccüh var. Biz bu seçimi kazanacağız. Bu anlamda hiç tereddüdümüz yok. Buca halkı bizi bağrına bastı. Çünkü ben Buca‘nın çocuğuyum.

‘BUCA HALKINA HİZMET ETMEYE HAZIRIZ’

Buca için yerel yönetim vizyonunuz nedir? Sizin kampanyanızın diğerlerinden temel farkı ne olacak?

Bizim Buca için vizyonumuz, afişlerimizde de belirttiğimiz üzere Buca‘nın gelecekteki 50 yılını şimdiden kurgulayacak olmamız. Yani Buca için 5 yıllık değil, 50 yıllık vizyon projeler hazırladık. Meydan ve yol düzenleme projelerinin yanı sıra kente ve kentliye nefes olacak projelerimizle Buca halkına hizmet etmeye hazırız. Bunun yanında şeffaf, dürüst ve hesap verebilen, halkının içinde onlarla gülen onlarla ağlayan, halkın sıkıntı ve taleplerini ilk ağızdan dinleyen bir anlayışa sahibiz. Bunu geçmişimizde yaptık gelecekte de yapacağız. Her şeyden önce ve bugüne kadar Buca'da gördüğümüzün aksine halkın parasını sadece halk için, halka hizmet için harcayacağız.

‘NASIL BİR BUCA İSTEDİĞİMİZİ BUCA HALKINA ANLATACAĞIZ’

Buca ilçesinin şu an en önemli sorunlarından birisi de yapılaşma. Buca’nın yapı stokunun çok eski olduğunu da göz ardı etmeden projelerinizi kent dokusuna nasıl yansıtacaksınız?

Buca‘nın en önemli sorunu düzgün bir imar planının olmaması. Dolayısıyla aldığı yoğun göç sebebiyle çarpık kentleşme kaçınılmaz bir hal aldı. Buca aynı zamanda levanten nüfusun yaşadığı yer olması sebebiyle tarihi değeri yüksek bir ilçe. Bizler de bu zenginliğin farkındayız. Bu zenginliği önce İzmir’e sonra ülkemize göstermek niyetindeyiz. Bu anlamda kentsel dönüşüm konusunda yeşile önem veren bir anlayışla bir pilot bölge oluşturacağız. Burada hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm gerçekleştirerek nasıl bir Buca istediğimizi Buca halkına anlatacağız. Rantsal değil kentsel dönüşüm yapacağımızın altını çizmek istiyorum.

Sürdürülebilir kent ilkelerini benimseyerek hak sahiplerini mağdur etmeden, adaletli bir biçimde imar haklarını koruma ve zenginleştirme amacındayız. İlkemiz yenilenme sürecinde müteahhitlere değil, Buca sakinlerine öncelik vermek. Her bir adımda şeffaflık ve katılımcılık ilkelerine bağlı olarak yapılan planlama ve gelişmeleri titizlikle ele alacak belediyemiz, kentsel dönüşüm sürecinde gerek yapıların risk analizlerinin yapılması gerekse hak sahiplerinin haklarının korunması ve diğer yasal süreçler hakkında bölge sakinlerine öncülük edecek. Bölge sakinleri ile birlikte yürüteceğimiz çalışmalar neticesinde olgunlaşacak kentsel dönüşüm ve gelişim projelerimizin hızla hayata geçmesi için diğer kurum ve kuruluşlarla köprüler ve işbirlikleri kurulacak.

Buca yoğun olarak Balkan göçmeni ve Kürt nüfusun yaşadığı bir ilçe. Milliyetçilik üzerinden toplumdaki gerilim ve ötekileştirme ile birlikte bu kutuplaşan siyasi iklimde nasıl bir politika izleyeceksiniz?

Buca aslında küçük bir Türkiye’dir. Farklı kültürlerin iç içe ve birbirlerine uyum içinde yaşadığı güzel bir ilçedir. Biz bu güzelliklerin farkında kişiler olarak yönetim anlayışımızda kucaklayıcı ve birleştirici bir dil kullanıyoruz. İnsanların dili, dini ve mezhebine bakmaksızın eşit ve adil bir hizmet mantığıyla çalışıyoruz, üretiyoruz. İnanıyorum ki Bucalılarla birlikte burayı ülkemize örnek bir ilçe haline getireceğiz.

Etiketler Suat Nezir izmir buca