İtalya'da 'Temiz Eller' savcısı Falcone'yi öldüren mafya üyesi, muhbirlik sayesinde 25 yıl sonra serbest bırakıldı

İtalya'da mafyayla mücadelenin simge savcısı Falcone'nin öldürülmesinin yanı sıra 100'den fazla cinayette rolü olan mafya üyesi Brusca, hükümetle işbirliği yapması sonucu 25 yıl sonra serbest kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da mafyaya karşı 'Temiz Eller' operasyonunu başlatan savcı Giovanni Falcone'yi öldürmekten hapis yatan Sicilya mafyası üyesi Giovanni Brusca, hükümet muhbiri olup cezasının 25 yıla indirilmesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest kaldı. 100'den fazla cinayetteki rolünü itiraf etmiş olan Brusca'nın devletle yaptığı anlaşma sonucu cezaevinden çıkması tepki çekti.

COSA NOSTRA'YA KARŞI TANIKLIK YAPTI

Bugün 64 yaşında olan Brusca 1996 yılında, Falcone, eşi ve üç polisin öldüğü bombalı saldırıdan dört yıl sonra tutuklanmıştı. Brusca yakalanmasının ardından muhbirlik yapmayı kabul etmiş, Cosa Nostra mafyasının 1980'ler ve 90'lardaki saldırıları hakkında savcılara bilgi vermiş, mafya üyelerinin yakalanmasına yardım etmişti. Brusca, İtalyan yetkililer ile mafya üyeleri arasında bombalı saldırıların durdurulması için yapıldığı belirtilen müzakerelere ilişkin bir davada da tanıklık yapmıştı. 

Falcone suikastı ve iki ay sonra mafya karşıtı yargıç Paolo Borsellino'nun öldürülmesi İtalya'nın organize suçla uzun ve şiddet dolu mücadelesinin en kanlı dönemlerinden biriydi.

14 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN ASİTLE 'YOK EDİLDİĞİNİ' İTİRAF ETTİ

Tarihteki en azılı mafya katillerinden biri olarak görülen Brusca ise cezaevinde geçirdiği sürede 100'den fazla cinayetteki rolünü itiraf etmişti. Brusca, 14 yaşındaki Giuseppe Di Matteo'nun da bir mafya muhbirinin oğlu olduğu için öldürülüp cesedinin asitle eritildiğini de açıklamıştı.

TEPKİ ÇEKTİ

Brusca'nın serbest kalması İtalya'da geniş kesimlerin tepkisini çekti. Falcone suikastında ölen polislerden birinin eşi olan Rosaria Costa "Adaletle sadece kazanım elde etmek işbirliği yaptı, bu kişisel bir tercih değildi" derken, Falcone'nin kardeşi Maria Falcone 'haberden üzüntü duyduğunu ama yasaların Brusca'ya cezaevinden çıkma hakkını tanıdığını' söyledi.

İtalya'da mafya ile mücadele alanındaki başsavcı Federico Cafiero De Raho ise "O dönem işlediği suçlar hakkında ne düşünürseniz düşünün, işbirliği vardı. Sicilya ve İtalya'daki bombalı saldırılar hakkında bilgi verdiğini unutmayalım" dedi. İtalya'da son anketlerde önde giden aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini ise "İtalyanların hak ettiği adalet bu değil" yorumu yaptı. (DIŞ HABERLER)