İtalya'da boz ayının öldürülmesine tepki: 'Akıl almaz'

İtalya'da nesli tehlike altında bulunan Amarena isimli bir boz ayı bölgede yaşayan bir kişi tarafından 'korkudan' vurularak öldürüldü. Siyasetçiler ve hak savunucuları olaya tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da bir boz ayının vurularak öldürülmesi tepkiye neden oldu. Ayının öldürülmesinin ardından iki yavrusu için arama çalışması başlatılırken, ayıyı öldürdüğü tespit edilen 56 yaşındaki adam ayıyı 'korkudan' vurduğunu ileri sürdü.

The Guardian gazetesinin haberine göre, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Amarena isimli ayının öldürülmesi ülkedeki politikacılar ve yaban hayatı uzmanları tarafından kınandı. Amarena, ülkenin iç kesimlerindeki Abruzzo ulusal parkının en popüler Marsica boz ayılarından biriydi ve sık sık yavrularıyla birlikte görüntülere yansıyordu. Ulusal park yetkilileri, bölgede yaşayan silahlı saldırganın kimliğinin belirlendiğini ve kendilerinin de yaşanan olayı 'çok ciddi bir olay' olarak kınadıklarını ifade etti.

‘OLAYI MEŞRU GÖSTERECEK HİÇBİR ŞEY YOK'

56 yaşındaki adam, polis verdiği ifadede, Amarena'nın San Benedetto dei Marsi kasabasında, park alanının dışındaki mülküne girdiğini, kendisinin de korkarak ateş ettiğini söyledi. 

Amarena, ulusal parkta bulunan 60 kadar Marsica boz ayısından biriydi ve en doğurgan dişi ayılardan biri olduğu ifade ediliyordu. Bölgede endemik bir tür olan ayıların soylarının yok olma tehlikesi altında olduğu belirtilirken, 1 Eylül Cuma günü yaşanan olaya ilişkin açıklama yapan park yetkilileri, olayı 'meşrulaştıracak hiçbir sebep olmadığını' belirtti. 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Abruzzo Bölgesi Başkanı Marco Marsilio da ayının herhangi bir tehlike oluşturmadığını söyleyerek silahlı saldırıyı 'akıl almaz' sözleriyle kınadı. İtalya Çevre Bakanı Gilberto Pichetto ve hayvan hakları savunucuları da olayla ilgili tepkilerini dile getirdi. Pichetto, ayı yavrularının korunmasının öncelikleri olduğunu ve kurumunun yavruların 'özgür kalabilmesi için mümkün olan her şeyi yaptığını' ifade etti. 

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında saldırganın yasal yollarla aldığı tespit edilen tüfeğine el konuldu. Savcılar, adamı 'hayvan öldürme' suçundan soruşturuyor. (DIŞ HABERLER)