İtalya Sardinya'yı 'kurtarmak için' Kırgızistan'dan çoban istihdam edecek

İtalya, Sardinya adasındaki küçük yerleşimlerin yok olmasını önlemek ve peynir üreticiliği gibi geleneklerin devamını sağlamak için Kırgızistan'dan çoban istihdam edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya, Sardinya adasındaki küçük yerleşimlerin yok olmasını önlemek ve peynir üreticiliği gibi geleneklerin devamını sağlamak için Kırgız çobanlar arıyor. İtalyan Ziraatçılar Birliği Coldiretti'nin girişimiyle İtalya ve Kırgızistan hükümetleri arasında ilk aşamada yaklaşık 100 çobanın Sardinya'ya yollanması için anlaşmaya varıldı.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, Coldiretti, 6 bin kilometre uzaktan İtalya'ya çoban getirtme kararının gerekçesini, Kırgızistan'ın Sardinya'ya benzer çobanlık, süt ürünleri ve at yetiştiriciliği geleneğine sahip olmasıyla açıkladı.

'SARDİNYA'YI KURTARMAK İÇİN KIRGIZ ÇOBANLAR GELİYOR'

Sardinya adasının tipik süt ürünleri arasında en bilinenlerden biri koyun sütünden yapılan 'pecorino sardo' peyniri. Adadaki çobanların yaşlanması ve gençlerin de buradan ayrılması nedeniyle yabancı çoban getirilmesi formülüne başvuruldu. Coldiretti projeyi, "Sardinya’yı kurtarmak için Kırgız çobanlar geliyor" başlıklı bir açıklamayla duyurdu.

Ziraatçılar birliği, "Sardinya’nın çiftliklerini ve tarım-gıda geleneklerini kurtarmak ve aynı zamanda terk edilme riski altındaki şehir ve kırsal bölgeleri yeniden nüfuslandırmak için tarım işlerinde yetkin genç Kırgız çobanlar aileleriyle birlikte adaya gelecek" dedi.

'SOSYAL ENTEGRASYON' EĞİTİMİ VERİLECEK

Şimdi ise Kırgızistan Çalışma Bakanlığı’nın İtalya’ya gönderilecek çobanları seçmek üzere iş ilanı sürecini başlatması bekleniyor. Sardinya’ya gidecek çobanların 18-45 yaşları arasında olması isteniyor. Seçilecek 100 Kırgız çobanın aileleriyle birlikte adadaki küçük yerleşim birimlerinde boş kalan evlere yerleştirilmeleri planlanıyor. Çobanlara ve ailelerine, 'bölgenin sosyal dokusuna entegrasyon' için eğitim de verilecek.

Yaklaşık 1.5 milyon nüfuslu Sardinya adası 48’in üzerindeki yaş ortalamasıyla İtalya’nın en yaşlı bölgelerinden. Doğumlardaki azalmanın ve nüfusun yaşlanmasının da etkisiyle özellikle küçük kasabalar ve kırsal kesimlerin terk edilmesi sorunu Sardinya’da da yaşanıyor.

Adaya Kırgız çobanların yerleştirilmesi ilk aşamada pilot proje olarak yürütülecek. Yaklaşık 100 kişilik ilk grubun gelecek yıldan itibaren önce staj sözleşmesiyle, ardından da kalıcı kontratlarla çalıştırılması öngörülüyor. Orta-uzun vadeli olması öngörülen projenin ilerleyen aşamalarda binlerce kişiyi kapsayabileceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)